Oktatni tantermen kívül vagy belül? Ez itt a kérdés!

facebook megosztás

A nagyrécsei iskolában múlt hét pénteken rendelt el az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet a koronavírus megjelenése miatt, szerdától pedig a - jelenlegi tervek szerint - két hétig digitális oktatásra állt át az intézmény. Információink szerint még két kanizsai intézményben állt elő hasonló eset, ugyanakkor a Cserhátiban és a Bolyaiban csak egy-egy osztálynak kell online tanulási formára váltania.

Egy korábbi interjújában Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hangsúlyozta, a digitális munkarend tavasszal mint óvintézkedés bevált, de az, hogy egy teljes tanévet digitális munkarendben vigyen át az ország, nem elképzelhető. Így egy megszabott protokoll szerint jár el az állam, amennyiben jelzés érkezik egy oktatási intézményből, hogy koronavírusos lett vagy tüneteket produkál egy pedagógus vagy egy diák. A helyzet felmérésének idejére rendkívüli szünetet rendelhet el az Oktatási Hivatal, majd bizonyos esetekben elégséges, ha csak egy osztály áll át digitális oktatásra, szükség esetén azonban, amíg a fertőzés terjedése megáll, az egész intézménynek az online oktatásra kell berendezkednie.

Nagyrécsén az utóbbi variáció történt. Az intézmény egyik pedagógusa már a tanévkezdés előtt tüneteket produkált, így nem is érintkezett a diákokkal, később a tesztje pozitív lett. Az első hét végére az iskola több pedagógusa és az intézmény vezetője is beteg lett, így múlt pénteken már nem mehettek a diákok az iskolába.

– Fontos kiemelni, hogy a beteg kolléganőm, akinél kimutatták a koronavírust, nem kezdte el a tanévet, nem érintkezett a gyerekekkel. Pár nappal később több kollégám és én is megbetegedtünk. Mi már nem mentünk közösségbe, nem mentünk a gyerekekhez. A többi kollégámnál semmilyen jel nem mutatkozott, tehát egészségesek, ők az iskolaszünet alatt biztosítottak ügyeletet a gyerekek számára – mondta Horváth János, a nagyrécsei iskola intézményvezetője. Kedden ért véget a rendkívüli szünet, szerdától elindíthatta az intézmény a digitális oktatást. Ez - az iskola honlapján olvasható információk szerint - a tavaszi időszakhoz hasonlóan, a KRÉTA rendszeren és osztálycsoportokon keresztül történik. A településen működő óvodába és bölcsődébe azonban továbbra is - a járványügyi szabályokat szigorúan betartva - a hagyományos módon járhatnak a gyerekek.

– Nagyon fontos, hogy mindenki csak hiteles forrásokból tájékozódjon, és ne keltsen pánikot, ne higgyen el mindent, amit olvas a Facebookon vagy egyes portálokon. Az óvodában és a bölcsődében a szülők nem érintkezhetnek az óvodapedagógusokkal. A továbbiak folyamán, bármilyen intézkedés történik, azonnal az iskola és a többi intézmény segítségére leszünk – hangsúlyozta Laskai Béla, Nagyrécse polgármestere.

A másik két iskolát érintő változás esetében - információink szerint - egy testvérpár kapta el a koronavírust, így az idősebb testvér cserhátis, s a fiatalabb bolyais osztálya is digitális oktatásra állt át a héten. Úgy tudjuk, mindkét érintett enyhe tüneteket produkál.

– A centrum és az érintett iskola vezetése együtt hozta meg ezt a döntést, amelynek értelmében abban a kilencedikes osztályban, amelyikbe a pozitív tesztet produkáló tanuló jár, két hétig digitális oktatás lesz – említette Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója. Az igazolt fertőzésről már pénteken értesítették a Bolyai-iskola 7.A osztályába járó gyerekek szüleit.

– Felkészültünk az adott osztályban a digitális oktatás kihívásaira, illetve az Oktatási Hivatal módszertani előírásait figyelembe vesszük, és alkalmazzuk az oktatás során. Ami nagyon fontos, hogy a szülőket próbáljuk és igyekszünk megnyugtatni. Amennyiben a szülőnek egy kisebbik gyermeke is hozzánk jár, úgy a szülő döntése, hogy a kisebbik testvért kiveszi-e. Ugyanakkor mi ezt nem tartjuk indokoltnak – fogalmazott Tulman Géza, a Bolyai-iskola tagintézmény-vezetője.

A megkérdezett intézményvezetők legfontosabb pontként mind kiemelték: beteg gyermeket ne engedjenek iskolába a szülők. Ugyanakkor a családok helyzete sem egyszerű, hiszen a vírus első hulláma miatt sokaknak már nincs szabadsága, ergo ki felügyeljen a gyerekre, ha elrendelik az online oktatást, vagy néhányat köhögött a lurkó, esetleg találkozott, közösen sportolt stb. egy olyan barátjával, akinek az osztályában egy tanuló pozitív tesztet produkált. Sok kérdést vet fel a jelenlegi helyzet, válasz azonban a legtöbbre egyelőre nincs. Azt azonban Orbán Viktor miniszterelnök szerdai Facebook-bejelentkezése óta tudjuk, hogy a java még hátra van, hiszen a kormány szakértői szerint december-januárra várható a második hullám tetőzése.

Mikó-Baráth György

Fotó: Horváth Zoltán, Miholics Szabolcs

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.