GasztroKanizsa: Pesto spagettivel és dióskenyérrel

facebook megosztás

A kertben nyíló virágokat választotta a pesto elkészítésének hátteréül Varga József. A fák, virágok, növények doktora, közismert nevén Varga gazda nemcsak a növényápolásban jeleskedik. Mostanában gyakran meglepi a családját és a vendégeket a kertben termett bazsalikomból készített pestóval, az olaszok kedvelt nemzeti eledelével.

A pesto szósz hozzávalói 4 személyre:

3 nagy maroknyi bazsalikomlevél, 2 dkg fenyőmag, 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma, 12,5 dkg hosszan érlelt angol kemény sajt, 1 dl görög extra szűz olívaolaj, ¼-ed darab citrom leve és ízlés szerint só.

Elkészítése:

A fenyőmagot és a fokhagymát turmixgéppel felaprítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott bazsalikomleveleket, ráöntjük az olívaolajat, és az egészet összeturmixoljuk. Ezután a sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, a felét a turmixgépbe öntjük, és újra leturmixoljuk. Ha nem lenne elég híg a szósz, akkor keverjünk még hozzá olívaolajat. Tálalhatjuk kifőtt tésztákkal, spagettivel. Főzzünk ki egy csomag, fél kg-os spagettit, a leszűrt tésztát tegyük egy tálba, és keverjük össze 2-3 evőkanál pestóval. Végül a megmaradt sajtot szórjuk a tészta tetejére. 

Hogyha nincs időnk a tésztafőzéssel foglalkozni, kenhetjük a pestót pirítós, diós, magos és rozskenyérre, sajttal megszórva így is nagyon finom.

A bazsalikom egyébként kiváló gyógyhatású fűszernövény – vallja tapasztalatból Varga gazda.

Levelei gyulladásgátló antibakteriális illóolajat tartalmaznak. Elősegíti a gyomor és a bélrendszer működését, valamint májtisztító hatása van. Télen is fogyaszthatjuk, hűtőszekrényben lefagyasztva nem veszíti el a C-vitamin tartalmát. Konyhai felhasználásnál, hogy megőrizze az ízét és az aromáját, a készételbe adagoljuk, mivel a hosszadalmas főzése az illóolajok elpárolgásához vezethet. A friss és a szárított leveleket egyaránt használhatjuk levesek ízesítésére és hidegtálak díszítésére is. Az apróra vágott bazsalikom átadja erős aromáját, így kiváló alkotórésze lehet a gyümölcssalátáknak.

Bakonyi Erzsébet

Fotó: Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.