Indiai zöldség chutney, szedres, csokoládés fagylalttal

facebook megosztás

A Halasi család konyhájában minden évszakban születik valami újdonság. A Melinda által legutóbb készített chutney már a nyár végét idézi fel.

Hozzávaló zöldségek:

20-20 dkg vörös és lilahagyma, 25-30 dkg sárgarépa, 30 dkg alma, 25-25 dkg piros és sárga paprika, 2 dl paradicsomlé, 25-30 dkg cukkini, és 1 ananász, vagy szűrt konzerv. (Mehet bele akár padlizsán, karalábé, esetleg még kerekrépa is.)

Fűszerek és ízesítők:

5-6 gerezd fokhagyma, fél gumó friss, vagy 2 tk szárított gyömbér, 2 chilipaprika aprítva, 1 kk pirított, tört édesköménymag, 2 tk kurkuma, 2 tk ötfűszer keverék, 3-4 tk só, 0,5 tk őrölt bors, 15 dkg cukor, 6-8 ek balzsamecet.

Elkészítése:

A zöldségeket rövid csíkokra vágjuk. A hagymákat félfőre, a gyömbért, chilit, fokhagymát apróra. Olajon lepirítjuk őket, majd felengedjük a paradicsomlével. Ekkor ízesítjük ecettel, sóval, cukorral, és fél óráig roppanósra főzzük. Az utolsó 10 percben tesszük bele a gyümölcsöket, az almát és az ananászt. Ezekkel is összefőzzük, kóstoljuk és utána ízesítjük. Végül steril üvegekbe töltjük és kigőzöljük. Ugyanúgy fogyasztjuk, mint a boltban készen kapható édes-savanyú mártást.

Szedres csokoládés semifreddo

A szeder szörbet hozzávalói: 20 dkg szeder, 3 ek édesítő/cukor.

Elkészítése:

A szedret leturmixoljuk, szitán áttörjük és az édesítővel elkeverjük. Mélyhűtőben többszöri átkeveréssel kifagyasztjuk.

Vanília réteg: 2 tojás, 2 ek cukor, csipet só, vanília kivonat, 1 dl tejszín, 1 ek cukor. A tojásokat, édesítőt, sót, vaníliát összekeverjük és vízgőz felett habverővel habosra keverjük. Hideg vízfürdőn kihűtjük. Ez alatt a tejszínt felverjük az édesítővel. Ha a vaníliás alap szobahőmérsékletű, elkeverjük a kettőt, majd formában kifagyasztjuk.

Csokoládé réteg: 2 tojás, 2 ek édesítő, 1 csipet só, vanília kivonat, 1 csipet instant kávé, 2 ek 22%-os kakaópor, 1 dl tejszín, 1 ek édesítő.

Ugyanúgy készítjük el, mint a vaníliás réteget. Arra rásimítjuk és együtt kifagyasztjuk. Legvégül a szeder szörbetet óvatosan rásimítjuk a csokoládé réteg tetejére, és 30 perc alatt összefagyasztjuk. Tálaláskor kiborítjuk és szeleteljük.

Bakonyi Erzsébet

Fotó: Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.