GasztroKanizsa: Lekvár, krém és torta, cseresznyéből
Érik a ropogós cseresznye, elérkezett a lekvárfőzés szezonja. Már telik a Halasi család éléskamrája lekvárokkal, befőttekkel, savanyúságokkal és aszalványokkal. Halasiné Sziva Marianna a szentgyörgyvári hegyükön termett gyümölcsből sütött tortát, de elárulta a lekvár és a krém készítésének a receptjét is.
A tejszínes cseresznyetorta hozzávalói:
A piskóta hozzávalói:
5 db tojás, 5 ek cukor, 5 ek liszt és vanília kivonat. Ezekből a szokott módon piskótát készítünk.
A cseresznyekrém hozzávalói:
15 dkg cseresznye, 2 dl rózsa szörp, (vagy szirup=víz+cukor), vaníliakivonat, 6 dkg keményítő. A cseresznyéket elfelezzük és felfőzzük a szirupban a vaníliával. Ha megfőtt, keményítővel besűrítjük, majd kihűtjük.
A vaníliahab hozzávalói:
4-5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejszín, 2 dl tej, 4 lap zselatin, vaníliakivonat, 15 dkg keményítő, vaníliás pudingpor.
Elkészítése:
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel. A tejet felforraljuk, és állandó keverés mellett lassan belecsorgatjuk a tojásos keverékbe. Visszatesszük a tűzre és sűrűsödésig felfőzzük. Ha kihűlt, szitán áttörjük és 2,5 dl felvert tejszínnel lazítjuk. A beáztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk, mikróban folyékonyra melegítjük, és kézmeleg állapotban óvatosan beledolgozzuk a habba.
A piskótára előbb a cseresznye krémet, majd a vanília habot öntjük, és hűtőben 1 éjszaka alatt kidermesztjük. Másnap 2 dl tejszínt habfix segítségével felverünk, ezzel borítjuk és díszítjük, végül cseresznyével kirakjuk a tetejét.
Feketeerdő lekvár hozzávalói:
1 kg cukor (vagy 30 dkg eritrit-stevia keverék), 1-1 kg cseresznye és meggy, 20 dkg 70%-os csokoládé.
Elkészítése:
A gyümölcsöket saját levükkel és a cukorral felfőzzük, besűrítjük. Ha szükséges citromlével pikánsabbá tesszük. A végén a forró gyümölcsmasszába beleolvasztjuk az aprított csokoládét, majd steril üvegekbe töltjük és száraz dunsztba helyezzük. Hűvös kamrában fél évig is eláll.
Bakonyi Erzsébet