GasztroKanizsa: Rizseshús és túrófánk a murarátkai szőlőhegyről
Nemcsak a koronavírus-járvány miatt tölt el akár egy-két hetet is egyhuzamban murarátkai birtokán a Bagladi házaspár. Ha kissé elfáradnak a munkában, már az is felüdülést jelent számukra, ha letekintenek a hegy alatt húzódó tájra, a kanyargó Mura folyóra.
Tiszta időben még a varasdi hegyeket is lehet látni innen – újságolta a feleség, Zsuzsa asszony, aki a kisunoka, Niki kedvencét, a rizseshúst készítette el ebédre a hétvégén. Desszertként közkívánatra túrófánkot sütött. A szezonális gyümölcsért sem kellett messzire menni, csupán le kellett hajolni az illatos, édes eperszemekért. Férjével, Lacival együtt szívesen kalandoznak el a gasztronómia világában. – E bőség régebben nem volt divat a hegyen - kapcsolódott a beszélgetésbe Bagladi László, de manapság, az unoka kedvéért mindent megtesz az ember.
A hegyi rizseshús hozzávalói:
Vöröshagyma, sertéstarja, zsír, pirospaprika, só, majoránna, rizs, és víz.
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, zsíron megpirítjuk és rászórjuk a fűszereket. Hozzáadjuk az apró kockákra felszeletelt húst, felöntjük vízzel, és 30 percet főzzük. Közben egy serpenyőben zsírt forrósítunk, és ráöntjük a megmosott rizst. Kicsit pirítjuk, majd a húshoz adva tovább főzzük, míg meg nem puhul. Tejfölös, pirospaprikás uborkasalátával tálaljuk.
A túrófánk hozzávalói:
3 db tojás, 1 kis pohár tejföl, 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, 1 mk szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 vaníliáscukor, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük az áttört túrót a többi hozzávalóval, és nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk a masszából. Ezután lisztezett tálra tesszük, és forró étolajban folyamatosan forgatva kisütjük. Porcukorral, lekvárral ízesítjük.
Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók:
1 db kígyóuborka, 1 tk só, 1 kis pohár tejföl, 1 ek ecet, 1 gerezd fokhagyma, 2 tk cukor, pirospaprika és bors ízlés szerint.
Elkészítése:
A felszeletelt uborkát egy tálkában megsózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha van rá idő, fél óráig ismét állni hagyjuk, és pirospaprikával, borssal meghintve tálaljuk.
Bakonyi Erzsébet