GasztroKanizsa: Csirke, zöldség, epres sajttorta

facebook megosztás

A hat tagú Tímár családnál gyorsan elfogyott a vasárnapi ebéd. Az anyuka, Tímárné Németh Ildikó olyan menüt állított össze, ami ízlett az egész családnak.

A főétel hozzávalói:

10 db alsócomb, szárnyas fűszerkeverék, olívaolaj.

Elkészítése:

A combokat bedörzsöljük a fűszerkeverékkel majd az olívaolajjal kikent tepsibe helyezzük. Egy kevés vizet öntünk alá, és a tepsit lefóliázva 200⁰-on 30 percet sütjük. Ha megpuhult, a fóliát levéve meglocsoljuk a kevés olívaolajba tett fűszerkeverékkel, és visszatesszük a sütőbe. Egyszer-kétszer megforgatva ropogósra sütjük.

A zöldségek hozzávalói:

125 gr csiperkegomba, 4 db kápia paprika, 1 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg paradicsom.

Elkészítése:

A felszeletelt gombát és a zöldségeket tepsibe helyezzük, egy kis olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, majd 8-10 perc alatt készre sütjük.

A dinsztelt lila káposzta hozzávalók 6 főre:

Fél fej lila káposzta, 1 kanál olívaolaj, 2 csapott teáskanál eritrit-stevia 1:4 édesítő, 2 kanál 10%-os ecet, 1 kis fej lilahagyma, kömény és só.

Elkészítése:

A káposztát vékonyra gyaluljuk, besózzuk, és félretesszük. A lilahagymát felkockázzuk, olívaolajon kissé megpirítjuk, és beleforgatjuk a lilakáposztát. Majd belerakjuk a többi hozzá valót, 1 dl vízzel felöntjük, 45-60 percig pároljuk és máris fogyaszthatjuk.

Tavaszi epres sajttorta, sütés nélkül

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

25 dkg vajas keksz és 10 dkg olvasztott vaj/margarin.

A sajtkrémhez:

4 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 8 dkg porcukor, 15 gr porzselatin 0,5 dl forró vízzel elkeverve, és fél citrom reszelt héja.

Az eperzseléhez:

25 dkg eper, 8 dkg kristálycukor, 15 gr porzselatin 0.5 dl forró vízzel elkeverve.

Elkészítése:

A kekszet kisebb darabokra összetörjük és ledaráljuk. Az olvasztott margarint ráöntjük, összedolgozzuk, majd 22 cm kör vagy szív alakú tortaformába beleegyengetjük és hűtőbe tesszük.

A sajtkrémet egy edénybe kikanalazzuk, ráreszeljük a citromot, és a porcukorral összekeverjük. Egy másik tálban felverjük a habtejszínt. A sajtkrémbe belekeverjük a feloldódott zselatint, és fokozatosan a habot. Mikor eldolgoztuk az egészet, ráöntjük az alapra, lesimítjuk és visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a forralt és leszűrt eperzselét a tetejére.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.