Kísérletek és megfigyelések

facebook megosztás

Robbantásokkal, megfigyelésekkel keltik fel a diákok figyelmét a természettudományok iránt a nagykanizsai Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ munkatársai. A szakemberek a Vegyész klub és a Mikroszkóp klub keretein belül ismertetik meg a diákokkal a tudományterület különböző érdekességeit.

Érdekes kísérletek és különleges tapasztalások, megállapítások teszik vonzóvá a diákok számára a természettudományokat. -  Nagyon izgalmas itt lenni, szoktunk mindenfélével kísérletezni. Vegyész karácsonyfát állítottunk lombikokból, nagyon színeseket, sok barátom is itt van, és velük is sokszor együtt dolgozunk - mondta Hosszú Szonja Mínea.

A tudomány gyermeknyelvre lefordított csodái a legtöbb kisdiákot rabul ejtik. Az új dolgok felfedezése iránti vágy érezhető a tanulókon, de van, aki már határozott tervei miatt jár a klubokba. - Van egy ilyen tervem, hogy kifejlesszem, hogy szuri helyett tudjuk tablettaként beadni az érzéstelenítőt, mert nem szeretem a szurit - árulta el Mánfai Csongor.

Az intézményekben leginkább elméleti szinten történik az oktatás, hiszen többnyire nincs idő és mód a tantárgyak gyakorlati bemutatójára. A figyelemfelkeltés és a tapasztalat azonban fontos a száraznak nevezhető természettudományoknál – mondja a szakember. - Ők saját maguk kísérleteznek, és ez a legfontosabb, azt gondolom, ne csak a könyvekből tanulják meg azt, amit kémiából, fizikából, biológiából vagy bármely természettudományos tantárgyból kellene tudniuk, hanem tapasztalják meg mindazt. Tudják megmagyarázni a konyhai kísérleteket, azt, hogy a biológiában mi történik. Nézzék meg egy mikroszkóppal, hogy miket láthatnak egy fenyőtűlevélen vagy egy hajszálon. Milyen érdekességek vannak, mit élhetünk át egy sütéskor a konyhában, mitől sárga színű a láng, amikor főzzük a húslevest - tette hozzá Gerencsérné dr. Berta Renáta vegyész, a Soós-központ tudományos munkatársa.

A Vegyész, valamint a Mikroszkóp klubnak a tehetséggondozás is célja, hiszen fontos az utánpótlás kinevelése az olyan hiányszakmáknál, mint a vegyészet és a mikrobiológia.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.