GasztroKanizsa: Tiroli csúsztatott fánk Nagyrécséről

facebook megosztás

A nagyrécsei Kreatív Hobbi Klub 3 évvel ezelőtt nevezett be először a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház által szervezett országos farsangi fánkfesztiválra. Az eltelt rövid idő alatt kétszer már díjazták is a munkájukat. Idén tízféle fánkjuk között jelentős szerepet kaptak a tiroli fánkok, melyeket népviseletbe öltözve ajánlott Kreiner Ferencné Ági, Mayer Józsefné, Paulovits Istvánné, Kreiner Istvánné és Szalókiné Németh Ildikó a vásárlóknak. A nagyrécsei asszonyok az osztrák tartomány hagyományait nemcsak a ruhájukkal, hanem a standjuk díszítésével is belecsempészték a fesztiváli forgatagba.



Kreiner Ferencné Ági tiroli népviseletben kínálta a farsangi finomságokat (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A tiroliaknak többnyire sós fánkjaik vannak, talán az aszalt gyümölccsel töltött parasztfánknak édes a tésztája – mondta el Ági, a csapat vezetője. A tiroli csúsztatott fánk igazi népi eledelnek számít, némileg hasonlít az olasz raviolihoz, vagy a sváb specialitásként ismert „Maultasche”-hoz. Tölteléke vidékenként változó, hagyományosan borjú vagy marhahús, illetve burgonya, de főleg Dél-Tirolban spenóttal, vagy céklával is készítik.

A tiroli csúsztatott fánk hozzávalói 4 személy részére:

20 dkg búza és 20 dkg rozsliszt, só, néhány csepp olaj, langyos víz, 4 db közepes méretű főtt burgonya, bors, majoránna, bazsalikom, szerecsendió, metélőhagyma, 10 dkg túró

Elkészítése:

A főtt burgonyát átpasszírozzuk, majd összekeverjük a fűszerekkel és a túróval. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és vékonyra kisodorjuk. Pogácsaszaggatóval kis kerek formákat vágunk ki belőle, kiskanállal belerakjuk a burgonyatölteléket, majd félhold alakúra formázzuk. A széleket a hüvelykujjunkkal jó erősen összenyomjuk, lobogó sós vízben 5-7 percig főzzük. Tányérra helyezve reszelt sajttal és metélőhagymával megszórjuk, végül pirított szalonna zsírjával meglocsoljuk.

A tiroli parasztfánk hozzávalói 25 db tésztához:

20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, csipet só

A töltelékhez:

6 dkg szárított füge, 6 dkg aszalt szilva, 6 dkg mazsola, porcukor és étolaj a sütéshez

Elkészítése:

A lisztet kevés sóval és a hideg vajjal elmorzsoljuk, ráütjük a tojásokat és lágy tésztává összedolgozzuk. A szilvát és a fügét apróra vágjuk, majd összekeverjük a mazsolával. Lisztezett deszkán a tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, fánkszúróval kiszúrjuk, a közepébe tölteléket teszünk. A korongok szélét kevés vízzel bekenjük, összehajtjuk, a széleit jól megnyomkodjuk, forró olajban kisütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.