GasztroKanizsa: Rózsa és hóvirágfánk

facebook megosztás

Nem múlhat el a farsangi fánkfesztivál Tokorcsi Mária és Temesi Józsefné Pannika részvétele nélkül. A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház énekkarának pacsirtái, ahogy dalolás közben, úgy a gasztronómiai programon is egymás mellett álltak és kínálták a portékáikat.


Marika és Pannika virágfánkjait pillanatok alatt elkapkodták (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Nemcsak finom fánkok díszítették asztalukat, hanem a tavaszt idéző színes virágok és faágon üldögélő kis madárkák is odavonzották a tekinteteket. Az elmúlt években többször is díjazták finomságaikat, idén Panni ért el első helyezést hagyományos farsangi fánkjával, de Marikának is kijutott az örömből, hiszen pillanatok alatt eladta a virágfánkjait.

A rózsafánk hozzávalói:

40 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl 20%-os tejföl, 3 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum, csipet só, 4 dkg porcukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Az alapanyagokat összegyúrjuk, 45 percet pihentetjük, majd két részre osztjuk, hogy könnyebben lehessen nyújtani. A tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű virág alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A három, egymásra helyezett lap közepét tojásfehérjével összeragasztjuk, a nagyujjunkkal jól összenyomjuk, hogy egy mélyedés alakuljon ki a közepén. Nem túl forró olajban aranybarnára sütjük, vaníliás porcukorral meghintjük, a rózsa közepében lévő mélyedésbe lekvárt teszünk.

A hóvirágfánk hozzávalói:

30 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 1 tojás + 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 dkg élesztő

Elkészítése:

Az alapanyagokat jól összedolgozzuk, fél órát pihentetjük, majd nyújtjuk. Tetszés szerint bármilyen virágmintát lehet a tésztából szaggatni. Ha hóvirágot szeretnénk sütni, akkor két, különböző méretű csillagkiszúrót használunk, a tetejére pedig egy kisebb, kerek viráglapot helyezünk. A továbbiakban a rózsafánknál leírtak szerint járunk el. Olajban sütjük, majd porcukorral meghintjük. A közepébe túrókrémet teszünk, amit narancslekvárral ízesítünk, és a végén kivilekvárral körbecsöpögtetünk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.