GasztroKanizsa: Meggyes-túrós lepény vasárnapra

facebook megosztás

Kuzma Csaba nemcsak a hentespult mögött áll helyt, hanem otthon a konyhaasztalnál is, ha sütés-főzésről van szó. A süteménysütéshez jó pár évvel ezelőtt Balázs fia kérésére fogott hozzá, akihez sok barát, osztálytárs látogatott el. Jól érezték magukat, szívesen töltötték el szabadidejüket a Kuzma családnál. S amikor 7-8 gyerek összejött, bizony gyorsan elfogyott a cukrászsütemény – jegyezte meg az apa.



Kuzma Csaba szívesen próbál ki új recepteket (Fotó: Kanizsa)

Nem volt mit tennie, elkezdett sütni, és úgy belejött, hogy azóta a hobbijává vált, pihentető kikapcsolódást jelent a számára. A gyerekek kívánságához igazodva a krémestől a kelt tésztáig bármit elkészített. Ha egy új sütemény receptjével lepik meg az ismerősei, addig nem nyugszik, amíg ki nem próbálja. Vasárnap húslevessel, sült kacsamellel, rántott hússal, tört burgonyával és természetesen süteménnyel várta haza Kanizsáról a fiát, Balázst és a menyét, Zsófiát. A túrós lepényből jutott a szomszédba, Marika néninek is, hiszen faluhelyen még divat, hogy ha sütnek valamit egy háznál, abból visznek pár szelet kóstolót ide is, oda is.

A tészta hozzávalói:

60 dkg liszt, 32 dkg margarin, 2 db tojás, fél csomag sütőpor, csipetnyi só, 25 dkg cukor és 1 kanál tejföl.

A töltelék hozzávalói:

0,5 kg túró, 1 kis maroknyi cérnametélt, hogy meglazítsa a túrót, 3 db tojás, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 1 kg meggy, 5 evőkanál búzadara.

Elkészítése:

A túróhoz hozzákeverjük a cérnametéltet, a tojások sárgáját, a vaníliás- és 10 dkg kristálycukrot, a tejfölt, és az egészet habosra keverjük. A tojásfehérjét felverjük habnak, majd óvatosan hozzáadjuk. A meggyet és 20 dkg kristálycukrot a lekvárfőzéshez hasonlóan feltesszük főzni. Amikor forrni kezd, hozzáöntünk 5 evőkanál búzadarát, és közepes sűrűségűre összefőzzük. A tésztát kétfelé vesszük, s amíg hűl a töltelék, a tepsi aljára helyezzük a kisodort tésztát, majd ráhelyezzük a kihűlt meggyet, a túrót és befedjük a tészta másik felével. (A tepsit nem kell sem kivajazni, sem liszttel megszórni.) Közepes hőmérsékletre állított gázsütőben 40 percig sütjük. Miután kivesszük a sütőből, fél óra múlva megszórjuk vaníliás porcukorral és felszeleteljük.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.