A fitneszkarácsony is lehet édes

facebook megosztás

Több kanizsai sportoló is remekelt különböző testépítő versenyeken az elmúlt hónapokban. Négygyermekes édesanyaként, 37 évesen állt először színpadon Habda Ivett, akinek nem sok hiányzott, hogy rögtön éremmel mutatkozzon be új sportágában. Lukács Barbara viszont már első versenyszezonjában berobbant a legjobbak közé, hiszen két bronzérmet és egy bajnoki címet szerzett, míg a vele egy teremben készülő Horváth Gergő a hazai testépítés legnívósabb versenyén lett kategóriagyőztes.



Lukács Barbaráéknál kölesgolyó lesz a desszert, Horváth Gergőt nem igazán hozza lázba az édesség (Fotó: Horváth Zoltán)

A testépítésben elengedhetetlen a tiszta, tehát cukor és szénhidrátmentes táplálkozás. Jogosan adódhat a kérdés: mindez miként valósítható meg a legtöbb ember számára „öv- és gombkiengedős” időszaknak számító december végi napokban? A rövid válasz, hogy tudatosan, de nézzük a részleteket.

Lukács Barbara a két idei bronzérme mellé a hódmezővásárhelyi Kriko Kupán szerzett abszolút bajnoki címet. A tehetséges sportoló a 2020-as évnek is merész célokkal vág neki, ezért az ünnepek idején is odafigyel arra, hogy mi kerül a tányérjára. Barbi nem csak a vasak világában, de a gasztronómia területén is otthonosan mozog, így saját magának készíti majd el az ünnepi menüt.

– Csak a versenyek utáni pár napban engedem el úgy magam, hogy bármit eszek, amit megkívánok. Így karácsonykor is legalább 90 százalékban igyekszem tartani a megszokott étrendem. A tavalyi ünnepi menü nálunk marhafasírt volt bulgurral és lilakáposztás salátával. Természetesen csináltam desszertet is, méghozzá cukormentes bejglit és almáspitét. Idén valószínű, hogy lazac lesz a főétel, a desszert pedig kölesgolyó. Ennek egyébként nagyon hasonlít az íze a túrógombóchoz, de ezt ehetik a laktóz-, vagy tejfehérje érzékenyek is – mondta Barbi, aki azt is elárulta: az önmagának megengedett tíz százaléknyi csalásba azért belefér majd pár szaloncukor elfogyasztása is.

Horváth Gergő testi kvalitásai mellett abban is szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem igazán szereti az édességeket, így ez a csábítási faktor nála kiesett.

– Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy én ebben a pár napban egyáltalán nem eszek majd édességet – fogalmazott a friss Superbody győztes testépítő. - Pihenőidőszak, off-szezon van, persze ettől függetlenül nem fogok töménytelen mennyiségben cukrot és alkoholt fogyasztani. Én nem különösen vágyom édességek után, a sósat szeretem, ami azért is jó, mert a cukor elég rendesen bele tud nyúlni a testi folyamatokba. Az ünnepek alatt is végig edzek, az étkezésben azért nem leszek annyira szigorú magamhoz. Fontos ez az idegrendszernek is, kell, hogy az ember ne tartsa egész évben olyan keményen a diétát. Amit majd a család kíván, amit a többség szeret, az lesz a karácsonyi menü nálunk, azt eszem én is. Tulajdonképpen úgy is összefoglalhatnám ezt a pár napot, hogy a cukros ételek és az alkohol csak mértékkel, minden más azonban mértéktelenül jöhet.

A versenydiéta önmagában embert próbáló feladat, pláne, ha 4 gyerekről is gondoskodni kell mellette. Habda Ivett a versenyei után kicsit könnyített az étkezésén, de például továbbra is tiltólistán van a cukor, a fehérliszt és az étolaj. A gyerekek Ivett-tel együtt tértek át a tudatos táplálkozásra, de természetesen a karácsonyi menü összeállításánál köttetett némi családi kompromisszum.



Habda Ivett gyermekei is áttértek a tudatos táplálkozásra (Fotó: Győrfy Éva)

– Készítettem már nekik tortát is kölesből, sok receptet kipróbálok, van, ami ízlik, és van, ami nem, de általában nem sok süti marad az asztalon. Én nem eszek semmilyen rántott ételt, de a gyerekeknek muszáj volt megígérnem, hogy karácsonykor azért lesz gordon, amihez persze zablisztet használok majd és kókuszzsírban sütöm ki. Ezen kívül készítek majd krumpli- és kukoricasalátát, és lesz még marhapörkölt zablisztes nokedlivel és kacsamell párolt káposztával – sorolta az ünnepi menüt Ivett. - A részletekben rejlik a titok, igyekszem például arra is odafigyelni, hogy a tejföl vagy a tejszín mennyi szénhidrátot, cukrot tartalmaz.

Ivett elmondása szerint nemcsak az egészség táplálkozás, de a sport szeretete is gyerekei életének részévé vált, hiszen egyik fia kézilabdázik, a másik focizik, a középső pedig – néha kiegészülve a legkisebb testvérrel, Julcsival – előszeretettel követi édesanyját a konditerembe. Mindezek után jó eséllyel nemcsak a karácsonyi menü, de az ajándékok is sportosak lesznek a családban.

Mikó-Baráth György

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.