Bírósági vezetői vizsgálatok zajlanak – cél, a vezetés hatékonysága

facebook megosztás

Ma Magyarországon 764 bírósági vezető lát el igazgatási tevékenységet, akiket sarkalatos törvény rendelkezései alapján az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, a Kúria elnöke, az ítélőtáblai és a törvényszéki elnökök jogosultak kinevezni. Az OBH elnökének kinevezési jogkörébe jelenleg 123 bírósági vezető tartozik, míg a további 641 bírósági vezetőt a munkáltatói jogkört gyakorló bíróság elnöke nevezi ki. A témakörrel, és a jelenleg is zajló vezetői vizsgálatokkal kapcsolatban az OBH Kommunikációs Főosztályától kértem részletekbe menő felvilágosítást.

Az OBH elnöke folyamatosan, kiemelt minőségi ellenőrzést gyakorol a kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezetők vezetői tevékenysége felett. Ennek keretében az éves beszámolók, időszakos és rendszeres jelentések, egyéb adatszolgáltatások, és munkacsoportokban végzett tevékenységük útján figyelemmel kíséri az adott bíróság ítélkező tevékenységének, igazgatási feladatainak hatékony, időszerű és átlátható elvégzését. Célvizsgálatok útján vizsgálja a bíróságok igazgatására vonatkozó szabályok érvényesülését, az eljárási határidők és az ügyviteli szabályok megtartását. Emellett különös figyelmet fordít vezetői képzések útján a kinevezett bírósági vezetők vezetői kompetenciáinak fejlesztésére, elősegítve ezzel az igazgatási feladatok hatékony ellátását.

A folyamatos vezetői kontroll mellett azonban szükséges, hogy a bírósági vezetők a vezetői tevékenységükről – erősségeikről, jó gyakorlataikról, illetve a fejlesztendő területekről – vezetőtársaik közreműködésével lefolytatott formális vizsgálat alapján is visszajelzést kapjanak, ezzel is elősegítve a hatékony, a stratégiai célok megvalósítását támogató szervezetirányítást.

Ezen folyamat rögzítése érdekében 2017. évben kidolgozásra került a törvényszéki és ítélőtáblai elnökök vizsgálati módszertana, amely alapján 2017. és 2018. évben kettő törvényszéki elnök pilot vizsgálatára került sor. A vizsgálati módszertan, valamint folyamatos vezetői és pilot vizsgálatok tapasztalatai alapján az átláthatóság és kiszámíthatóság érdekében megalkotásra került az ítélőtáblai és törvényszéki elnökök vezetői tevékenységének soros vizsgálatára vonatkozó módszertani útmutató.

A módszertani útmutató alapján az elmúlt egy évben hét törvényszéki elnök vezetői vizsgálata zajlott le, melyek eredményeként sem igazgatási sem fegyelmi intézkedést megalapozó körülmény nem merült fel. Rögzíteni szükséges, hogy a fegyelmi jogkör gyakorlása nem feltétlenül kötődik a vezetői vizsgálathoz; írásbeli figyelmeztetésre vagy fegyelmi eljárás kezdeményezésére akkor is sor kerülhet, ha az arra alapot adó okot nem formális vizsgálat tárja fel. A bíróságok 2018. évi fegyelmi helyzetéről korábban már hírportálunk is beszámolt.

2019. október 1. napjával az OBH elnöke további három törvényszéki és egy ítélőtáblai elnök vezetői tevékenységének vizsgálatát rendelte el. Az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó további bírósági vezetők (elnökhelyettes, kollégiumvezető) vonatkozásában is indokolt a folyamatos vezetői vizsgálat mellett az adott tisztség sajátosságait figyelembe vevő módszertani útmutató kidolgozása. Ezek előkészítése folyamatban van.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.