GasztroKanizsa: Hajdinás rétes Szepetnekről
A szepetneki falunapon a hajdina körül forgott a világ. A növény termesztését, feldolgozását bemutató kiállítás mellett nagy sikert aratott a hajdinából készült ételek kóstoltatása is. A kedvező élettani hatásokkal rendelkező, vitaminokban gazdag hajdinából több mint tízféle ételt sütöttek-főztek a vállalkozó szellemű amatőr szakácsok.
Kukor Jánosné Marika még emlékszik, milyen csodálatos látványt nyújt holdfényben a virágzó hajdinamező (Fotó: Kanizsa)
Az egykori szepetneki hajdinázók képviselője, Kukor Jánosné Marika hajdinás rétessel készült a falu nagy napjára. Mint sokan mások, ő is a szüleitől és a nagyszüleitől tanulta meg a hajdina törésének és feldolgozásának módját. S mielőtt megosztotta velünk a hajdinás rétes készítésének a fortélyait, elmesélte, milyen csodálatos látványt nyújt holdfényben a virágzó hajdinamező, gyerekkorában neki is volt szerencséje gyönyörködni benne. S még valamit megjegyzett: anno a szegények eledele volt, ma már a gazdagoké…
Hozzávalók:
Fél kg hajdina, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb zöldpaprika, só, étolaj.
Elkészítése:
A hajdinát egy tálban gyorsan megmosom, a barna héját leöntöm. Szűrőbe teszem, és a vizet lecsepegtetem róla. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát üvegesre megpárolom, és ráteszem a hajdinát. Az egészet átpirítom s felengedem 1 liter forró vízzel. (Annyi víz kell hozzá, mint a rizs készítéséhez.) Folyamatosan keverem, hogy ne tapadjon le az edény aljára. Fűszerezem sóval, borssal, babérlevéllel, vegetával, esetleg kevés majoránnával.
A rétestészta hozzávalói:
Fél kg liszt, langyos sós víz, egy leheletnyi ecet, pici étolaj, 2 dl tejföl, 1 tojás.
Elkészítése:
Az összetevőket simára kidolgozom és legalább fél órát pihentetem. Közben 2 dl tejfölt elkeverek 1 tojással. A tésztát kinyújtom, étolajjal meglocsolom, rászórom a hajdinát, végül tejföllel meglocsolom és feltekerem. Tepsibe teszem, a tetejét szintén megkenem olajjal és tejföllel, majd előmelegített sütőben pirosra sütöm.
Bakonyi Erzsébet