GasztroKanizsa: Kerti parti, magyarosan…

facebook megosztás

Születésnapi csajos buli volt a Kövidinka utcában, de a férfiakról sem feledkeztek meg. Ők külön ünnepeltek Sóstai Józsefék birtokán.

József nemcsak a hegyen, hanem otthon is szívesen főz. A bográcsos csülökpörkölthöz házi zöldfűszereket használt felesége, Ica közreműködésével. Míg az ünnepelt, Tokorcsi Mária négy házzal errébb gulyáslevest készített és csirkét grillezett zöldségekkel, a párja menyének, Rékának a segítségével.

A hagyományokhoz ragaszkodó két családnál úgy megy évek óta, hogy a vendégek felköszöntik Marikát, majd a férfiak magukra hagyják a lányokat, hogy mulassanak. A férfiak átvonulnak Sóstaiékhoz, ahol külön vacsoráznak. Aztán a hölgyek is megérkeznek, s 22 óra tájban elkezdődik a pingpongbajnokság.

A gulyásleves hozzávalói 10 literhez:

1,5 kg lapocka, 20 dkg füstölt szalonna, 2 kg újburgonya, 1 db zellergumó, 6 db sárgarépa, 3 db zöldség, 4 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, cseresznyepaprika, 2 nagyobb babérlevél, 1 kávéskanál őrölt bors, só, őrölt kömény, 1,5 dl olaj, 2 kanál őrölt paprika, 2 db zöldpaprika, 2 kanál piros arany.

Elkészítése:

A húst felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd az apróra vágott füstölt szalonnát is beletesszük, és egy pörköltalapot készítünk. Amikor a hús félig megpuhult, belerakjuk a felkockázott zöldségeket, és a csípős paprikával együtt tovább dinszteljük, majd beletesszük a burgonyát és a többi fűszert. Ezekkel tovább főzzük, hozzáadjuk a zöldséglevelet, végül felengedjük vízzel, és puhára főzzük. Marika a gulyáshoz sajtos kiflit tálalt, majd desszertnek túrós-cseresznyés rétest adott.

A csülökpörkölt hozzávalói:

2,5 kg hús, 7 közepes fej hagyma, 1 fej fokhagyma, paradicsomsűrítmény, ízlés szerint só, csípős paprika, Erős Pista (darált paprika), tárkony, rozmaring, oregánó, kakukkfű, bors. Emellett 2,5 kg burgonya, fehér kenyér és savanyú uborka.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.