GasztroKanizsa: A város tortája
Első alkalommal nevezett be versenyre, és máris győzött a tökmagos-hajdinás rigójancsi tortájával a HeniCuki Cukrászüzem. A 25. Város napja alkalmából meghirdetett város tortája pályázatra öt cukrászat jelentkezett. Közülük, a zsűri értékelése alapján,a HeniCuki tudta ízekben, látványban, valamint elkészítési módban legjobban bemutatni Nagykanizsa és Murafölde jellegzetességeit.
Bohn Ildikó és Siposné Gerencsér Henriett. Rigó Jancsira is emlékeztek… (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
A felhívásra két tortával készültek a cukiban, s a kóstolóval egybekötött háziversenyen a kollégák szavazatai alapján a hajdinás édesség „jutott tovább” a városi megmérettetésre.
A torta alapreceptjét Siposné Gerencsér Henriett és Bohn Ildikó cukrászmester találta és kísérletezte ki.
– Régen Szepetneken volt hajdinatermesztés és -feldolgozás. Innen eredt az ötletünk, hogy hajdinalisztet használjunk a TortáNKhoz – fogalmazott Henriett.
A tökmag és a tökmagolaj Tótszerdahelyről származik, a torta formáját az üzemvezető villamosmérnöki pályára készülő fia, Károly javasolta, aki egyébként szabadidejében szívesen besegít a cukrászüzemben. Az édesség Kanizsa lekerekített háromszög, vagy cseppalakú tereit jelképezi.
A krémjéhez a Rigó Jancsiról elnevezett habos-csokoládés édességet vették alapul. Az 1855-ben született Rigó Jancsi az egyik legtehetségesebb cigányprímás volt, aki Nagykanizsáról Pestre került, majd a legjobb zenészekből összeválogatott zenekarával Európa számos nagyvárosában fellépett, és eljutott Amerikába is.
A városnapi rendezvényre ellátogatók már szombaton megkóstolhatták a tortát, amely a visszajelzések szerint elnyerte a közönség tetszését.
Összeállításánál egy réteg piskótára 1 vékonyabb réteg krém és egy még vékonyabb réteg tökmagzselé krém, a tetejére csokoládés tükörglazúr bevonat került. A tökmagot lepirították, ami egy zseléréteget képez a rigójancsi krémben.
Bakonyi Erzsébet