GasztroKanizsa: A fehér torta titkai
Egy buszmegállói beszélgetés vezetett el bennünket Tóth Józsefné Edithez, a csokihabos torta készítőjéhez. Ha két nő összefut a városban, előbb-utóbb szóba kerül a sütés-főzés, így lettünk szem- és fültanúi a tortasütésről szóló tereferének.
Tóth Józsefnéhez vezettek a (torta)szálak (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Egyikőjük megjegyezte: képzeld, a fiam egy habos-babos, nagyon finom tortát kapott a keresztanyjától az egy éves születésnapjára. A következő évben ugyanolyannal szerettük volna meglepni a gyerkőcöt, de évekig nem találkoztunk a készítőjével. Az „édesszájú” család az eltelt 37 év során sokszor felemlegette azt a nyalánkságot. A másik asszony figyelmesen hallgatta, s egyszer csak megszólalt: azt hiszem, tudom, kiről van szó.
A buszmegállói jelenet felkeltette a figyelmünket, s így jutottunk el Edithez, aki szívesen megosztotta velünk a csokihabos fehér torta receptjét.
A tészta hozzávalói:
6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 11 dkg liszt, 2 dkg kakaó.
A krém hozzávalói:
3 csomag csokis pudingpor, 8 dl tej, 9 evőkanál kristálycukor, 3 dl tejszín, 1 csomag zselatin.
A tojáshab hozzávalói:
4 tojás fehérje, 40 dkg kristálycukor.
Elkészítése:
A 6 tojásból piskótát sütünk, s közben elkészítjük a krémet. A tejet felforraljuk, a pudingport és a cukrot kevés tejjel simára keverjük, majd a forralt tejhez adjuk. Belekeverjük a zselatint, az egészet kihűtjük, s végül hozzáadjuk a felvert tejszínt.
A tortalapokat megkenjük a csokoládés krémmel. A tetejét pedig bevonjuk ezzel a tojáshabbal: a cukorból víz hozzáadásával, méz állagú szirupot főzünk, és még forrón a felvert tojásfehérjéhez adjuk. Addig verjük a habverővel, amíg ki nem hűl. Húsvét közeledtével akár tojáscukrokkal is díszíthetjük a tortát.
Bakonyi Erzsébet