GasztroKanizsa: Élesztős hájas tészta
A téli disznóöléses időszakban a bajcsai Kondor Lajosné Kati is gyakran süt hájas tésztát. Nem telik el úgy hétvége, hogy ne készítene valami finomságot a családjának. Ha netán már szombaton elfogy a sütemény a tányérról, vasárnap újra hozzáfog, s a receptes füzetéből olyasmit választ, amit gyorsan összeállíthat.
Kondor Lajosné Kati minden hétvégén süt valami finomságot (Fotó: Kanizsa)
A konyhában egyedül tevékenykedik, s két fia és menyjelöltje elégedetten és örömmel fogyasztja el a sütiket. Az édestől a sósig, a kelttől a kevert tésztáig bármit elkészít, amit kérnek tőle. A nyugdíjas klubban is számíthatnak Katira, a hazulról hozott aprósüteményekkel mindig szívesen kínálja meg a társait.
Az élesztős hájas tészta hozzávalói:
25 dkg darált háj, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 1,5 dl tej, pici só, 1 evőkanál pálinka.
Elkészítése:
20 dkg lisztet a hájjal és a pálinkával összegyúrunk, az élesztőt a cukros tejjel felfuttatjuk, majd a maradék liszttel, a 2 tojás sárgájával könnyen dagasztható tésztát gyúrunk. Az így kapott tésztát kisodorjuk, a lisztes hájat rákenjük, majd feltekerjük. Háromszor hajtogatjuk, és negyed órát pihentetjük hideg helyen. Végül kisodorjuk, fél centi vastagra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, és a közepét lekvárral, dióval megtöltjük. A széleit összehajtjuk, a tetejét a felvert tojás fehérjével megkenjük, forró sütőben sütjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.
Bakonyi Erzsébet