GasztroKanizsa: Marlenka sütemény, karácsonyra
Fándli-Molnár Nóra szeret sütni. Gyerekkorában mindig az ő feladata volt a desszert elkészítése a vasárnapi ebédhez. Ha ideje engedi, most is szívesen kísérletezik, így talált rá a marlenka receptjére. Időigényes az elkészítése, de ez ne vegye el senkinek se a kedvét, mert nagyon finom – bíztatja olvasóinkat. Nórának segítsége is van a konyhában: a 3 éves cserfes, huncut kislányuknak az a kedvenc foglalatossága, hogy a tésztát, vagy a gyurmát formázza.
Fándli-Molnár Nórának hároméves kislánya is segít… (Fotó: Kanizsa)
A tészta hozzávalói:
100 g margarin, 2 evőkanál méz, 250 gramm cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 kk ecet, 2 tojás és 700 g liszt.
A krém hozzávalói:
3 tubus sűrített tej, 200 g vaj.
Elkészítése:
A munkát a krém főzésével kell kezdeni, mert az időigényesebb. A sűrített tejet karamellizáljuk. Beleöntöm a tubusok tartalmát egy 7 dl-es dunsztosüvegbe, ami bírja a meleget, és ezt elhelyezem egy nagy lábos forró vízbe. Lassú lángon, gyakran pótolva az elpárolgott vizet, kb. 3-3,5 óráig főzöm. Ezek után egy tálba kiöntöm a barna, karamell színűvé változott krémet, és ha kihűlt, hozzákeverem a vajat.
A tészta elkészítése:
A szódabikarbónához hozzáadom az ecetet (óvatosan, mert habosodik). Egy lábosban összekeverem a margarint, a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódás-ecetes keveréket. Mindezt összefőzöm, amíg erőteljesen be nem barnul. (Folyamatosan kell keverni, mert szintén habosodik). Ha eléggé bebarnult, még forrón, több részletben hozzáadom a lisztet. Egyébként nem biztos, hogy az egészet felveszi a massza. Nem szabad megvárni, amíg kihűl, mert akkor nehéz lesz nyújtani, potyogni fog a tészta. Az így kapott nyers tésztát 7-8 darabra szétszedem, nyújtom és tepsi hátán, 190 fokon megsütöm. Gyorsan sül, 3-4 percnél nem kell neki több. A lapok nyújtása kezdetben könnyen megy, de ahogy hűl a tészta, egyre nehezebb. Ilyenkor 20-25 másodpercre beteszem a mikróba, és könnyen folytathatom a nyújtást. Ha kihűlt, egy darabot összemorzsolok, ez kerül a tetejére.
A sütemény összeállítása:
Minden lapot megkenek krémmel, rá a következő lap, és így tovább. A tetejére az összemorzsolt lapot szóróm. Lehet cifrázni is; meg lehet kenni a lapokat kávéval, konyakkal, szórhatunk a krémre darált diót, kakaót. Néhány órára, de legjobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Bakonyi Erzsébet