GasztroKanizsa: Sütőtökös finomságok
A két barátnő egy szakra járt a keszthelyi egyetemen, s bár a tanulmányaikat már rég befejezték, a barátságuk megmaradt. Kovács Kata fél éve költözött Balatonedericsről Nagykanizsára, Pataki Zsuzsanna családja pedig két hónapja érkezett Herendről Bázakerettyére. Ott vásároltak birtokot a szülei, gyümölcsössel. Jól érzik magukat Zalában, úgy tapasztalták, több lehetőség adódik számukra ezen a vidéken. Mindkét hölgy szeret sütni-főzni.
Pataki Zsuzsanna és Kovács Kata sokféle finomságot készített a partira (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Az egyik bevásárlócentrumban rendezett Sütőtök Partyra Kata figyelt fel, és némi egyeztetés után neveztek a barátnők a tökös ételek versenyére. Érdemes volt, mert a zsűri tetszését is elnyerte az a sokféle finomság – cukorba beleforgatott kandírozott tök, sütőtökös boszis torta tejszínes krémmel, mézes-sütőtökös krémes, a tetején grillázs dióval, sütőtökös pite linzer tésztából, sütőtökös krémleves narancslével, szerecsendióval ízesítve és pirított hagymával tálalva, kétféle gyümölcskenyér, balatonedericsi aprított mandula, sütőtök lekvár narancslével, valamint kókuszgolyó és tökmagos pogácsa –, amivel asztalukhoz csábították az érdeklődőket. A tökmagot egy nemesvámosi ismerősüktől kapták, jegyezte meg Zsuzsa, a méz, a lekvár és a tojás pedig a családi gazdaságukból származik. Munkájukat második díjjal jutalmazták.
A mézes-sütőtökös krémes hozzávalóit és elkészítésének módját Zsuzsa osztotta meg olvasóinkkal.
Hozzávalók:
24 dkg margarin, 40 dkg cukor, 6 evőkanál méz, 6 db közepes tojás, 1,5 evőkanál szódabikarbóna, 1 kg liszt.
Elkészítése:
A cukrot, a tojást és a mézet összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és gőz felett összefőzzük. Amikor kész, apránként belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet és félretesszük hűlni. Miután kihűlt, átgyúrjuk, majd 4 részre vágjuk. A lapokat vékonyra nyújtjuk és 180 fokon 4-6 percig sütjük.
A krém hozzávalói:
1,5 l tej, 3 csapott evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál margarin. A hozzávalókat összekeverve sűrű krémet főzünk.
Mielőtt megtöltenénk a lapokat, a tetejét fondanttal áthúzzuk, és aprított grillázzsal megszórjuk. Az elkészült süteményt tegyük 1-2 órára a hűtőbe, majd forró vizes késsel szeleteljük.
Bakonyi Erzsébet