GasztroKanizsa: Afrikai harcsa tejszínes céklával
Sohasem késő egy férfinek fakanalat venni a kezébe, és megtanulni főzni, állítja Tóth Tibor, a családja egyetértésével. A késztetést egy Olaszországból érkező rokona adta a műszerész számára, aki ez idáig csak a teafőzésnél működött közre. Első lépésként a választása arra az ételre esett, amit ő maga is szívesen elfogyasztott volna. A munkafolyamat megbeszélésével, és némi segítséggel a szorgalmát siker koronázta. Az általa készített vacsora mindenkinek jólesett vasárnap este a családban.
Tóth Tibor egy rokona hatására ragadt fakanalat (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Hozzávalók 4 személyre:
Fél kg afrikai harcsa négy szeletre vágva. A páchoz fél citrom leve, 1 dl olívaolaj, egy pici darab gyömbér, só ízlés szerint és egy kisebb szárított chili paprika.
A tejszínes cékla hozzávalói: 2 dl főzőtejszín, kb. fél üveg ecetes torma, két-három közepes méretű főtt cékla, só, cukor és ecet, ízlés szerint.
A rizs mennyiségét 4 személyre határozzuk meg, és egy szál ázsiai citromfüvet adjunk hozzá
.Elkészítése:
A halszeleteket a következő pácban megforgatjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe rakjuk: olívaolaj, citromlé, só, egy kicsi apróra vágott szárított chili paprika, amelynek a magját kiszedjük és apróra reszelt friss gyömbér.
Két-három óra elteltével egy olívával meglocsolt edényben – amibe ízlés szerint egy kis vajat is tehetünk – a halszeletek mindkét oldalát fedő alatt megsütjük. Azért teszünk fedőt az edényre, hogy a tömör, keményebb húsú hal ne maradjon nyers. 15 perc alatt el is készülünk vele úgy, hogy közben változtatunk a hőfok erősségén.
Tejszínes cékla elkészítése:
A főtt céklát apró darabokra vágjuk és ízlés szerint egy kevés ecettel, sóval, cukorral, ecetes tormával, főzőtejszínnel jól összeturmixoljuk.
A halhoz rizst tálalunk, amit ha felteszünk főni, egy szál ázsiai citromfüvet teszünk bele. Ettől a rizs lágy, harmonikus, kellemes citromos ízt kap. A tányért díszíthetjük bazsalikomlevéllel.
Bakonyi Erzsébet