GasztroKanizsa: Csirkecomb füge- és szilvalekvárral

facebook megosztás

Mindig talál magának elfoglaltságot az udvarban Benedek Miklós. A Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke a napokban készített füge- és szilvalekvárral ízesítette a kemencében sült csirkecombot.



Benedek Miklós lekvárjai széles körben sikert aratnak. A csirkecomb még ízletesebb ezektől… (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A kellemes, mediterrán éghajlatú udvarban jólesik egy kicsit elidőzni, s figyelni, amint lengeti a késő őszi szél a nyár színeit még hordozó levendula, ezerjófű, citromfű, borsmenta, majoránna és som leveleit. A nyári konyha polcain apró üvegekben sorakoznak a lekvárok: a ribizli, a füge, a körte, a szilva, a feketeszeder – a szüretelési időnek megfelelő házasításban. Ezek nagy részét Miklós elajándékozza. Eddig csak pozitív visszajelzést kapott az ismerőseitől, nem hozta vissza senki, legfeljebb az üveget…

Ahogy érnek a gyümölcsök, úgy fog hozzá a munkához. Az érett és egészséges gyümölcsöket tisztítás után nagyobb darabokra felszeleteli, kis üvegekbe elosztja, és tartósítószer nélkül, hűtőszekrényben tárolja.

– Ez a dzsem nagyon finom a vajas-pirítós kenyéren, a lángoson vagy akár a sült csirkecombon – javasolta felhasználását a házigazda, aki most a húst előző nap bepácolta; sózta, borsozta, és házi készítésű pirospaprikával meghintette. Elárulta, a kávédarálóban őrölt paprikát üvegekbe rakja, és hűtőszekrényben tárolja, így tovább megőrzi az ízét és a színét a fűszernövény.

A csirkecomb a 180-200 fokos sütőben fél óra alatt elkészül.  S ha bekukkantunk a kemencébe, locsoljuk meg a húst sörrel, mert a sör komlótartalmától még ízletesebb lesz az ételünk.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.