GasztroKanizsa: Vargányák így is, úgy is

facebook megosztás



Hajdú József a zsákmány egy részét megszárítja, és elteszi télire (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Csak az nem talált idén gombát, aki nem ment el szedni, mondja Hajdú József asztalos, aki már gyerekkorában kedvet kapott a gombászáshoz. A cserfői erdő szélén állt zsuppos pincéjükből gyakran eljártak Kenessey mamájával gombát szedni. Az évek elszálltak, a hegyi pince emlékét már csak a fényképek őrzik, Józsi szenvedélye azonban megmaradt, s ha jön az ősz, felkerekedik ismerőseivel a Csótó melletti Alsóerdőbe. A zsákmány egy részét felszeleteli és megszárítja, mert így sokkal ízletesebb marad, mintha hűtőben tartósítaná. A családon kívül jut belőle még a szomszédnak is, aki viszonzásul vargánya süteménnyel lepte meg.

A gombasüti hozzávalói:

2,5 (1 dl-es) pohár porcukor, 1 tojás, 20 dkg vaj, 2 dl tejföl, 0,5 kávéskanál szódabikarbóna, 1-2 kanál kakaó, só, ízlés szerint liszt és mák.

Elkészítése:

A porcukrot, a tojást és a vajat keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tejfölt, a szódabikarbónát, egy csipet sót, legvégül annyi lisztet, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Ezután elkészítjük a gombák kalapkáit: a tésztából kis gombócokat formálunk, majd az egyik oldalon könnyedén benyomkodjuk, hogy félgömböket kapjunk. A gombák szárának vékony rudakat sodrunk, apró darabokra vágjuk, és 180 fokos sütőben körülbelül 35 percig sütjük. Míg sül a tészta, elkészítjük a szirupot. Három evőkanál vízből és porcukorból sűrű szirupot főzünk, az így kapott fehér szirupba mártsuk bele a szárak végét, és ragasszuk a kalapkákhoz. Száradás után a szár másik végét mártsuk a szirupba, majd a mákba. Ezután a maradékba tegyünk kakaót. Ha szükséges, hígítsuk vízzel, és állandó keverés közben újra forraljuk fel. Most a gombák fejét, illetve kalapjait mártsuk a mázba.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.