GasztroKanizsa: Hamvas őszibarackok Bajcsáról
A Rezedák és a Bajcsai Nyugdíjas Klub tagja, Mikocsics Györgyné Anikó szeret sütni. A férje pedig szeret neki segíteni. A dödöllefesztiválon is nagy sikert arattak a közösen sütött őszibarack süteményükkel.
Mikocsics Györgyné Anikó és férje a dödöllefesztiválon is sikert aratott (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
A férj évekkel ezelőtt akkor állt a felesége mellé a konyhában, amikor látta rajta, hogy elfáradt. A munkát attól kezdve megosztották, aminek köszönhetően megfeleződött a munkaidő, és több időt tölthettek egymással. Sütés közben jutott idő a beszélgetésre, s utána a közös pihenésre. Lányaik már kirepültek a házból; az egyik Kanizsán lakik, a másik Ausztriában dolgozik. Ha hazajönnek, ők is szívesen tartózkodnak a konyhában, és varázsolnak finom sütiket a családnak.
Anikó eleinte csak megcsodálta, később megszerette a cukrász barátnője, a nagymamája és édesanyja ez irányú tevékenységét. Olvasóinkkal az őszibarack receptjét osztotta meg.
A tészta hozzávalói:
30 dkg porcukor, 20 dkg sertészsírt, 2 db tojássárgája, 7 dl tej, 65 dkg liszt, 1 sütőpor.
A töltelék hozzávalói:
3 dl tej, 15 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, rumaroma, kakaópor, piros, sárga, zöld ételfesték. A díszítéshez puszpánglevél, tojásfehérje, kristálycukor.
Elkészítése:
A porcukrot, a sertészsírt, a tojássárgákat és a tejet habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd tésztaadagolóval 3 egyforma rudat nyomunk ki a tésztából. Egyenlő darabokra szeleteljük, és golyókat formázunk belőlük. A golyókat előmelegített sütőben, 180 fokon világosra sütjük. Miután kihűlt a tészta, a közepét kikaparjuk és félretesszük. A tésztatörmelékből állítjuk össze a tölteléket, a barackmagot. Ehhez a tejet felfőzzük a dióval, a vaníliás és kristálycukorral, ízesítjük rumaromával, kakaóporral. A krémmel betöltött golyókat kettesével összeragasztjuk, ételfestékkel kiszínezzük, majd puszpánglevéllel díszítjük. Végül tojásfehérjével lekenjük és beleforgatjuk kristálycukorba.
Bakonyi Erzsébet