Bor és dödölle minden mennyiségben

facebook megosztás

A legnagyobb dél-zalai hagyományőrző, ingyenesen látogatható gasztronómiai fesztiválon ezúttal 19 csapat mérte össze dödöllekészítési tudományát, valamint az ítészek Thúry kapitány borait is megválasztották. Az Erzsébet téri színpadon – mások mellett – fellépett a Bagossy Brothers Company, Bogi és a Budapest Bár is. Már péntek délután gyerekzsivajtól volt hangos az Erzsébet tér. A népi játszóteret rengeteg család kipróbálta a rendezvény ideje alatt. Voltak azonban olyan látogatók is, akik a zalai borokért és dödöllért több száz kilométert utaztak Murafölde fővárosába. - Nagyon finomak, bár már ettünk dödöllét más tájegységeken is, hiszen ott is létezik ez, csak más néven. De nagyon finom minden. A pogácsa is, a borok is nagyon finomak, szóval nagyon jól érezzük magukat - mondta el Kovács Imre, aki Budapestről érkezett.

Péntek este a magyar pop és könnyűzene meghatározó előadói szórakoztatták a közönséget. A zalai dödölle az ő tetszésüket is elnyerte. - Sokáig azt hittük a dödölléről, hogy csak egy „történet”, és nem is igazán létezik. Mindig kipróbáljuk, a mostani egyébként kifejezetten ízlett, nagyon szeretem a tejfölös mártást is hozzá, illetve a tésztás ételek a kedvenceim, de nemcsak nekem, hanem a zenekar teljes legénységének - fogalmazott Tatár Ata a Bagossy Brothers Company gitárosa. A szombati programok futással, valamint a hagyományos szüreti felvonulással kezdődtek. Ezen fiatalok és idősek egyaránt részt vettek, voltak, akik fogaton tették meg a HSMK-tól a főtérre vezető utat. Már kora délutántól egyre többen érkeztek a rendezvényre, szinte egész nap zsúfolásig tele volt az Erzsébet tér, ahol ínycsiklandozó illatok és jobbnál jobb falatok várták a látogatókat, hiszen megérkeztek a gasztrocsapatok a városháza elé. A Zalaerdő dolgozói ezúttal két fogással is neveztek a főzőversenyre. - A bográcsban vaddisznópörkölt készült, az egyes csapatunknak ez volt a feladata, a kettes csapat pedig pacalpörköltet készített. A vaddisznónál egy fiatal süldőből van a hús, és abból készítettük a pörköltet. Ennek a titka annyi, hogy ezt nem szabad sokáig és nagy lángon főzni, mert akkor nagyon kiszáradhat a hús, és nagyon gyorsan elkészül - mondta el Gál Sándor a Zalaerdő Zrt. kerületvezető erdésze.

Az Őszirózsa Dalkör csapata még a dödölle szülőházát is elhozta az Erzsébet térre. - Ennek az a célja, hogy a mai nap dödöllefesztivál van, és a dödölle a falusi emberektől származik. Ez a kis parasztház azt bizonyítja, hogy innen indul a dödölle - mondta mosolyogva Bogatin Sándorné.

A főzőverseny zsűrijének tagjai több építő kritikát is megfogalmaztak a résztvevők felé az elmúlt évek során, ezeket többségében meg is fogadták a csapatok. Így az idén elkészített ételek minősége szinte hibátlan volt.- Meredeken emelkedő tendencia a minőség. A tavalyihoz képest csak dicsérni tudom a versenyzőket, mert tényleg megfogadták a tanácsokat. A kapott burgonyából készítik a dödölléket, amik – többé-kevésbé – jók - vélekedett Ferenczi István zsűrielnök. A Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál sikerét jól példázza, hogy nemcsak érdeklődők, hanem főzőcsapatok is érkeznek már az országból különböző pontjaiból. - Kiszámítható rendezvényről van szó, a résztvevők mindig tudják, hogy mi várható: jó a hangulat, megjelennek a családok, a kisgyermekektől egészen az idősebb generációig mindenki itt van. Azt gondolom, ez így vonzó a csapatok számára. Tényleg az ország minden tájáról jelentkeznek már főzőcsapatok - fogalmazott Horváth István a szervező KonTuRplusz Egyesület elnöke. A főzőverseny győztesei idén is motorokon érkeztek, a Haverek Motoron csapata megvédte címét, sőt, a 2018-ban előszőr kiírt borkorcsolya kategóriában is a képzeletbeli dobogó legtetejére állhattak. A legjobb köretnek szánt dödöllét pedig a Pensio Kft. dolgozóiból álló társaság készítette. Thúry György borainak a Bezerics-, a Simon- és a Cezar Pincészet egy-egy nedűjét választotta a zsűri. A vándordíjat és az elismeréseket Dénes Sándor polgármester, valamint Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő adta át. A 15. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál táncházzal, valamint a Budapest Bár koncertjével és a DiscoKings utcabáljával zárult.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.