GasztroKanizsa: Tejfölös, petrezselymes burgonya
Újkrumpliszezon idején gyakran készít petrezselymes burgonyát Takácsné Szép Viktória. Ez máskor is jó, de ilyenkor a legfinomabb, fogalmaz. Elkészítését még a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmatról származó nagymamájától tanulta meg az édesanyja.
Ez az étel sokféleképpen elkészíthető, de önmagában is finom. Takács Bálint és Szép Viktória épp ebédhez készül (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Hozzávalók 2 személyre:
Fél kg apró krumpli, kis csokor petrezselyem, 3 ek tejföl, 1 ek liszt, kevés olaj, őrölt paprika, só.
Elkészítése:
A krumplit egészben hagyjuk, lekaparjuk a héját, és hideg sós vízben feltesszük főni. Főzés közben figyeljünk arra, ha beleszúrjuk a villát, ne essen szét. Ezután átrakjuk egy serpenyőbe, kevés olajon kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, és a serpenyőt rázogatva elvegyítjük vele. Eközben csomómentesre keverjük a tejfölt a liszttel, és ráborítjuk a burgonyára. Érdemes időnként ezzel is csak rázogatni, így nem törik szét a krumpli. Végezetül, amikor már szépen elkeveredett és rásült a tejföl is, kevés őrölt paprikát szórunk rá. Az egészet kicsit összerázzuk és már kész is. Mindenki szereti a családban ezt az ételt, jegyzi meg Viktória, hozzátéve azt is, hogy kitűnő köret sült húsok mellé, de akár hagymát is lehet alápirítani, vagy meghinthetjük reszelt sajttal.
B. E.