GasztroKanizsa: Színes kókuszkocka gyerekeknek
Domján Judit kókuszkockája színtől függetlenül nagyon finom (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Bár nem cukrász, de ha sütésről van szó, Domján Judit mindig töri valami újításon a fejét. Mostanában gyakran kerül asztalukra a párja, Péter egyik kedvenc süteménye, a kókuszkocka, amit most nem hagyományos módon, hanem színesen készített el.
Hozzávalók:
2 bögre liszt, ízlés szerinti mennyiségben cukrozatlan holland kakaó, 1 bögre kristálycukor, 250 ml tej, 1 sütőpor, 125 ml étolaj, 1 nagyobb tojás, aszalt gyümölcs (ribizli, áfonya). A cukor negyed részét kiválthatjuk mézzel is.
A máz hozzávalói:
Két tábla fehércsokoládé, ízlés szerint 25 dkg margarin, 2 db 20 dkg-os kókuszreszelék, ételfesték vagy gyümölcsszörp és 2 ek tej.
Elkészítése:
Mielőtt az aszalt gyümölcsöt beletesszük a nyers tésztába, kevés szörpben vagy vízben beáztatjuk, lecsepegtetjük, és a hozzávalókkal csomómentesre elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, majd langyosra hűtjük.
Ezután két dolgot tehetünk:
Ha szaftosabb süteményt szeretnénk, akkor a lapján kettévágjuk, lekvárral megkenjük, majd felkockázzuk és fehér olvasztott csokicsíkokkal meglocsoljuk.
Vagy, a vízgőz fölött megolvasztott fehér csokoládéhoz hozzáadjuk a margarint, a tejet és csomómentesre keverjük. Annyi részre osztjuk, ahány színű süteményt szeretnénk készíteni. A krémekhez 1-2 cseppnyi ételfestéket adunk.
Ezt követően, a kockákra felszeletelt süteményt beleforgatjuk az olvasztott, színezett csokiba, végül a kókuszreszelékbe. De beleforgathatjuk színes cukor-, vagy csokidarába is. Ha kedveskedni akarunk a gyerekeknek, vagy vendégeinknek, célszerű kis kockákra felszeletelni a tésztát, és különböző színű gyümölcsszörppel, vagy ételfestékkel beszínezni a krémet. A süti mellé kínáljunk langyos tejet, mert azzal az igazi.