GasztroKanizsa: Sertésszűz tekercs spárgával és burgonyachipsszel
Nem csak készítik: szeretik is. Tálos Krisztián, Steinbach Zoltán és Csontos Ferenc (Fotó: Erdős Krisztián)
A kiskanizsai ÍzBirodalom szakácsai – Tálos Krisztián, Steinbach Zoltán, Csontos Ferenc, és a fotót készítő Erdős Krisztián – nemcsak szeretik, hanem szívesen készítik is a spárgás ételeket. A könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges étkekhez egy helyi kistermelőtől szerezik be az alapanyagot.
Hozzávalók négy főre:
Körülbelül 80 dkg szűzpecsenye, 2 zsemle, 1/2 szál parasztkolbász, 10 dkg jófajta füstölt tokaszalonna, spárga, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 1 tojás, só, bors, majoránna.
Elkészítése:
A sertésszüzet lehártyázzuk, formázzuk, ezután nyitott szeletet készítünk belőle. Fólia alatt gyengén kiklopfoljuk, majd sóval és borssal ízesítjük.
Serpenyőben a szalonnát kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk és vöröshagymát, fokhagymát teszünk hozzá. Ha lepirult, házi kolbászkockákat futtatunk át rajta rövid ideig. Közben a zsemléket tejbe beáztatjuk, kinyomkodjuk, majd egy tojás és egy jó marok friss petrezselyemzöld kíséretében összeállítjuk a hagymás, kolbászos zsemletölteléket. Mindezt a húsra helyezzük és felgöngyöljük. Először folpackba, majd alufóliába csavarjuk, a tepsibe vizet öntünk, és 170 fokra állított sütőben egy óra alatt kigőzöljük.
Ez idő alatt a spárgákat, ahol a szára könnyen roppan, elpattintjuk, a fás részét burgonyapucolóval eltávolítjuk. Sós, citromos, forrásban lévő vízben pár perc alatt blansírozzuk, ezután jó minőségű vajon készre pároljuk, tálaláskor sózzuk, borsozzuk. Végül lila burgonyából készült chipsszel tálaljuk.
Bakonyi Erzsébet