GasztroKanizsa: Csirkepörkölt bográcsban
A nyárias tavaszban még a szabadban főzött egyszerű ételnek is jobb az íze, mintha a konyhában készült volna. Faluhelyen pedig még a boltba sem kell elszaladni ahhoz, hogy a váratlanul érkező vendégeket megkínálják egy ízletes ebéddel. A csirke az udvaron kapirgál, csak le kell hajolni érte, a burgonyáért le kell szaladni a pincébe, a hagymáért pedig be kell lépni a kamrába.
Golub Ildikóéknál minden kéznél van egy jó bográcsos ételhez (Fotó: Vincze Adél)
S borért sem kell kocsmába menni: a hűs hegyi pince hordóiban a tavalyi szüretről még maradt egy kis nedű is. Liszóban Golub Ildikó bográcsban főtt csirkepörkölttel és diós kaláccsal lepte meg vendégeit.
Hozzávalók:
Egy egész falusi csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, őrölt pirospaprika, só, bors, vegeta, és 1,5 kg burgonya.
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, rátesszük a pörköltalapra, besózzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Belerakjuk a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát. Egyet forraljuk, s rászórjuk a borsot és a vegetát. Amikor félig megfőtt a csirke, hozzárakjuk a felkockázott burgonyát, sózzuk és kevés vizet öntünk hozzá. Ízlés szerint tehetünk bele erős paprikát, majd készre főzzük. Házi savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk. A felnőtteknek pincehideg rosé fröccsöt ajánl hozzá Ildikó.