GasztroKanizsa: Szokol Emese sajttortái
Szokol Emese, bár ügyes a konyhában, nem szeretne cukrász lenni
A 4. osztályos palini Szokol Emese a cukrász édesanyja mellett olyannyira kedvet kapott a sütögetéshez, hogy benevezett a városrész népszerű sütiversenyére, amelyen a torta kategóriában második helyezést ért el. Hasznosította a kiskanizsai nagymamájától, Szokol Boldizsárnétól tanultakat is. Emesét sok minden érdekli: a festészet, a kajakozás, a divattervezés, a lakberendezés, de egyelőre cukrász nem szeretne lenni. Nyolc éves öccse, Zsombor nemcsak figyelemmel kíséri a nővére konyhai ténykedését, hanem szívesen meg is kóstolja a mutatós süteményeit.
A tejszínes sajttorta hozzávalói
A tésztalaphoz:
¾ csésze (60 gr) apróra zúzott Graham-keksz, 2 evőkanál olvasztott vaj, ¼ csésze (50 gr) cukor.
A töltelékhez:
500 gr natúr krémsajt kikeverve, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál vaníliakivonat, ¼ csésze (50 gr) cukor, 2 nagy tojás.
Elkészítése:
Dolgozzuk össze a kekszet, a vajat és a cukrot. Béleljük ki sütőpapírral a csatos sütőformát, a keveréket nyomkodjuk bele, majd tegyük 5 percre a 165 fokra előmelegített sütőbe.
A töltelék elkészítése:
Robotgépben keverjük össze a krémsajtot, a citromlevet és a cukrot. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyik után jól dolgozzuk össze a keveréket. Öntsük a krémet a tortaformába, és 25 percig süssük. Mielőtt kivesszük a tortaformából, várjuk meg, amíg kihűl. A tortát egy éjszaka pihentetjük, másnap dekoráljuk és fogyasztjuk. A tetejét bevonhatjuk krémekkel, tejszínhabbal vagy gyümölccsel is.
Az erdei gyümölcsös sajttorta hozzávalói:
¾ csésze (140 g) fagyasztott vegyes erdei gyümölcs, ½ csésze (125 ml) eperlekvár, ¼ csésze (50 g) cukor.
Elkészítése:
Tegyük kis tálba a gyümölcsöt, a lekvárt és a cukrot. Alacsony hőfokon főzzük 10 percig, közben időnként keverjük meg. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor a sajttorta és a gyümölcs is kihűlt, kanalazzuk a szószt a torta tetejére, és azonnal tálaljuk.