GasztroKanizsa: Pistás tarja savanyúrépaágyon polentával

facebook megosztás

A miklósfai Horváth Imréné Györgyi szinte még gyerekként tanulta meg édesanyjától a régi, hagyományos ételek elkészítését. Ma már a modern gasztronómiai kihívásoknak megfelelő különlegességeket is készít, és a miklósfai répafőző versenyen is rendre megméretteti magát. Most az idei év egyik díjnyertes ételének receptjét osztja meg olvasóinkkal.



Horváth Imréné a díjnyertes, különleges étellel (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Györgyi arra is felhívta a figyelmet, hogy a savanyúrépa nemcsak a tél kedvelt főzési alapanyaga, mellyel nagyon sok fajta étel készíthető, hanem nyáron is felhasználható, akár fagyasztott vagy tartósított állapotban. A nyers répa pedig lereszelve, tejben megpárolva, azután lefagyasztva, szintén egész évben rendelkezésünkre állhat a különböző édességek, desszertek, rétesek, rakott répás palacsinta készítéséhez.

Pistás tarja hozzávalói 4 személyre:

8 szelet csont nélküli tarja, 8 kávéskanál Erős Pista paprikakrém (ha valaki nagyon szereti az erőset, több is lehet), bors, ételízesítő vagy só a húsra ízlés szerint, 8 púpos evőkanál tejföl, 20 dkg reszelt trappista sajt.

Elkészítése:

A tepsibe sütőpapírt rakunk, picit megolajozzuk, majd a fűszerezett-sózott tarjaszeleteket sorban belerakjuk, ezt követően a tarjákat először bekenjük Erős Pistával, majd tejföllel, és megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokon 45 percig sütjük, és ekkor, a sütés közben keletkezett felesleges levet leöntjük róla egy edénybe. Visszatesszük még 15 percre a sütőbe, ez idő alatt a sajt is szépen megpirul rajta.

A répaágy hozzávalói:

0,5 kg savanyú répa, 20 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, bors, majoránna ízlés szerint.

Elkészítése:

A szalonnát kockázzuk, zsírjára sütjük, belerakjuk a karikára vágott hagymát és dinszteljük, majd hozzáadjuk a répát, a fűszereket és a tarjáról leöntött levet. Tovább dinszteljük, míg a répa puha nem lesz, és zsírjára nem sül.

A polenta hozzávalói:

40 dkg kukoricadara, 1,6 l víz, 1 evőkanál só és 2 evőkanál rétesliszt, 3 dkg vaj.

Elkészítése:

A vizet felforraljuk, lassan beleöntjük a darát, folytonos keverés mellett 10-15 percig főzzük, majd a 2 evőkanál réteslisztet is hozzáadjuk. 2-3 percig még kevergetjük és levesszük a tűzről. A formát vajjal kikenjük és a polentát beletöltjük. Ha kihűlt, vághatjuk vagy kiszúratjuk kör alakúra, de akár más formára is. Tálaláskor a tányér egyik oldalán alul lesz a répa, rá kerül a tarja, a másik oldalra pedig a polentát tesszük.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.