GasztroKanizsa: Dióhabos kosárka
A palini Horváth Jázmin Gréta sütés iránti rajongása már másfél éves korában elkezdődött, amikor az adventi készülődés közben először szaggathatott mézeskalácsot. Azóta is gyakran ragad kötényt és segít édesanyjának. Kedvencei a mézzel készült finomságok, például a mézes rácsos, a Lajcsi szelet, a különböző ízű muffinok és a tiramisu. Ezek elkészítésénél a munka nagy része mindig az övé. Ha a tésztakészítésből valamiért kimarad, akkor a krémek összeállításában biztosan segédkezik. Családjában hetente legalább egyszer készül valamilyen édes vagy sós finomság, és Jázmin a két kishúgával – Zsófival és Dorkával – együtt mindig segít az édesanyjának. A gyerekek a végeredményt soha nem bízzák a véletlenre, már készítés közben is tesztelik, finom-e a remekmű.
Horváth Jázmin Gréta teljesen önállóan készítette el ezt a süteményt a versenyre
A 2. osztályos Jázmin benevezett az V. Palini Sütemény Fesztiválra. A nagymamája receptje alapján, teljesen önállóan készítette el a dióhabos kosárkákat, természetesen a mamájánál. A zsűri értékelése alapján süteményével I. helyezést ért el a junior kategóriában.
A tészta hozzávalói és elkészítése:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin és 4 tojássárgája. A hozzávalókat összegyúrjuk.
Töltelék:
A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál cukrot és 25 dkg darált diót. A kosárformákat kibéleljük a tésztával, majd baracklekvárt teszünk bele, végül a diós tölteléket is hozzáadjuk. Előmelegített, 170-180 fokos sütőben 10 percig sütjük. A formából még melegen kell kiszedni a sütiket.