GasztroKanizsa: Cserta menti kanászleves

facebook megosztás



Tóth Józsefné gyermekkora óta otthonosan mozog a konyhában (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Tóth Józsefné Editke szeret sütni-főzni. Már általános iskolásként érdeklődött a cukrász szakma iránt. Nem volt nehéz dolga, hiszen a szülei vendéglátósok voltak, és az ő példájukat követve kitanulta a szakmát. Olvasóinkkal most a Cserta menti kanászleves elkészítését osztja meg, mellé pedig fahéjas nudlit ajánl.

Hozzávalók:

2 db sárgarépa, 1 zöldség, 0,5 db zeller, 2 kanál zsír, 2 evőkanál liszt, 3-4 gomba, 2 ujjnyi szalonna, 1 vöröshagyma, só és őrölt bors. A levesbetéthez húsgombócot készítünk. Hozzávalók: 15 dkg darált hús, 3 evőkanál rizs, 1 tojás, só és fűszerek: bors, majoránna.

Elkészítése:

A tisztított zöldségeket és a gombát apró kockákra vágjuk, a hagymát finomra reszeljük és pároljuk, majd 1,5 liter vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a zsírral készített rántást. Lassan tovább főzzük, és pirított szalonnát adunk hozzá.

A húsgombóc elkészítése:

Az előfőzött rizst összekeverjük a többi hozzávalóval, és gombócokat formálunk belőle, majd a levesben kifőzzük. A leves mellé adhatunk túrós tésztát, palacsintát, vagy nudlit.

A nudli elkészítése:

Héjában megfőzünk 4 nagyobb burgonyát, a tisztítás után áttörjük, kihűtjük, és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy könnyen formálható, puha állagú tésztát kapjunk. Tíz percig pihentetjük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és metéltszerűen csíkokra felvágjuk. Sós vízben kifőzzük, pirított zsemlemorzsába beleforgatjuk, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.