Ismét sikerrel pályázott a Zalaegerszegi Törvényszék – a kanizsai járásbíróság fejlődhet általa

facebook megosztás

Ismét sikerrel szerepelt az Országos Bírósági Hivatal egyik pályázatán a Zalaegerszegi Törvényszék. Az OBH támogatásával ezúttal a nagy múltú Nagykanizsai Járásbíróság épületében lesz lehetőség kiállítási tárlók készíttetésére, amelyek révén a bíróság állandó kiállításnak, illetve időszakos tárlatnak is helyet adhat. A nyertes pályázat részleteiről dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a törvényszék sajtószóvivője adott kimerítő tájékoztatást hírportálunk olvasóinak.

Az Országos Bírósági Hivatal 2017 októberében negyedszer hirdette meg a bírósági történelem és hagyományápolás pályázatát. A Zalaegerszegi Törvényszék idén is sikeres pályázatot nyújtott be, s immár negyedik alkalommal nyert támogatást. Az OBH 2014-ben írta ki először a bíróságok történelmi emlékeinek megőrzését, a hagyományok feltárását, bemutatását célzó, 2016 szeptembere óta Ráth György nevét viselő pályázatát. A pályázat névadója saját korának egyik legműveltebb jogásza, bíró, semmítőszéki bíró, majd királyi ítélőtáblai tanácselnök volt. Sokat tett a hazai képzőművészet és iparművészet támogatása érdekében, 1881-ben megszervezte az Országos Magyar Iparművészeti Múzeumot.

A Zalaegerszegi Törvényszék mindig fontosnak tartotta a hagyományápolást, a történelmi értékek megismertetését és megőrzését. Ehhez az Országos Bírósági Hivatal is segítséget nyújtott, így közös anyagi ráfordítással 2015 elején egy történelmi arcképcsarnokkal egészült ki a törvényszék már meglévő történeti kiállítása, 2016 májusában a Marcali Járásbíróság tárgyalótermében agyonlőtt, zalai származású dr. Vlasics Antal bírónak állítottunk emléket, 2017-ben pedig egy bírósági történelmet, múltat bemutató kötetet készíttetünk Bírósági históriák címmel.

A 2017/2018-as országos pályázatra 12 pályamű érkezett az Országos Bírósági Hivatalhoz, kilenc törvényszék és három ítélőtábla pályázott. A pályázat eredményét dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a 2018. február 12-én megtartott elnöki értekezleten hirdette ki, s emléklapot nyújtott át a támogatást elnyert ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek. A nyertes pályázók között volt a Zalaegerszegi Törvényszék is: az OBH támogatásával ezúttal a nagy múltú Nagykanizsai Járásbíróság épületében lesz lehetőség kiállítási tárlók készíttetésére, amelyek révén a bíróság állandó kiállításnak, illetve időszakos tárlatnak is helyet adhat.


A palota homlokzatát a magyar címer díszítette, alatta arany betűkkel a "TÖRVÉNYHÁZ" felirat volt olvasható

A mai Nagykanizsai Járásbíróság Nagykanizsai Királyi Járásbíróság néven 1872-ben jött létre, egyidőben a Nagykanizsai Királyi Törvényszékkel, ami 1950-ben szűnt meg.  Elhelyezésük is közös volt kezdettől fogva. Létrejöttükkor az Erzsébet tér és a Fő út sarkán az úgynevezett Sóház vagy ismertebb nevén a Régiposta emeletén működtek. 1880-ban a megfelelően átalakított Zöldfa vendéglő épületébe költözött a törvényszék, a járásbíróság és az ügyészség, és itt működtek 1937- ig. Új épület felállításáról 1902-ben kezdődtek el a tárgyalások, de az érdemi lépések 1922-ben indultak csak meg, amelyek eredménye a ma Városházaként ismert épület a város központjában, az Erzsébet tér nyugati oldalán. Az épület terveit 1936-ban Hübner Tibor budapesti építész, a homlokzat tervét K. Császár Ferenc készítette. Az építési munkálatok 1936. szeptember 7-én kezdődtek el, és 1937. augusztus 20-án került sor az átadási ünnepélyre. A palota homlokzatát a magyar címer díszítette, alatta arany betűkkel a "TÖRVÉNYHÁZ" felirat volt olvasható.  Maga az épület ma városháza, amely a belváros közepén, az impozáns Erzsébet téren helyezkedik el, így mind a központi helyszín, mind az egykori törvényszék megérdemli, hogy méltó emléket állítsunk a múltnak is.

A kiállítás megnyitására a tervek szerint 2018 tavaszán kerül majd sor – részletezte dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő hetilapunknak.A szóvivő asszony a történelmi pályázatról dr. Ábrahám Márta, a Magyar Igazságügyi Akadémia Tudományszervezési és Dokumentációs Osztály osztályvezetőjének nyilatkozatát is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.