GasztroKanizsa: Csirkemell őzgerinc formában, kukoricás salátával
Uzsonnára várta a hétvégén Major János és felesége a gyermekeit és azok családját. Míg Ibolya megterítette az asztalt, a férj ellapátolta a havat az udvaron. A sült csirkemell és a saláta receptjét elkértük Ibolyától.
Major Jánosné terít. Menüsora nemcsak kulináris, hanem vizuális élményt is kínál (Fotó: Bakonyi Erzsébet)
Hozzávalók:
70 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem, 4 evőkanál tejföl, 3 ek liszt, 2 tojás.
Elkészítése:
A húst vágjuk apró kockákra, sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit hagyjuk állni. A 3 evőkanál tejfölt a tojásokkal, a liszttel, a sóval, borssal, petrezselyemmel, a 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük, és hozzáadjuk a felkockázott húst.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak. Beletesszük a masszás húst, majd lefedjük a szalonnával, a tetejét megkenjük tejföllel, és rászórjuk a maradék 5 dkg sajtot. 170 fokon 45 percig sütjük.
Kukoricás saláta füstölt sajttal
2 tojás sárgájával, mustárral, kevés sóval és cukorral, 2 dl étolajjal majonézt készítünk. Hozzáadunk egy nagy pohár joghurtot, 20 dkg hosszúkás csíkokra vágott sonkaszalámit, 15 dkg reszelt karaván sajtot, 1 közepes, apró kockákra vágott kaliforniai paprikát és egy kígyóuborkát. Este elkészítjük és hűtőbe tesszük, hogy másnapra az ízek jól összeérjenek. Egymagában is laktató salátát kapunk.