Egy nap a roma gasztronómia jegyében
A programot második alkalommal rendezte meg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Sorra érkeztek a finomabbnál finomabb étkek a közösségi házba. A fogások mindegyike különlegesség: régi, autentikus családi recept alapján készült.
– Én például lecsóskáposztát és cigánykenyeret készítettem. Régen előfordult az is, hogy amikor sokan voltunk, olyan fasírozottat csináltak, hogy sok kenyér volt benne, kevés hússal – de most itt fordítva készítettük el. Van még csülökpörkölt és cigánynokedli, amit nem szaggatóval szaggattunk ki, hanem kanállal - mondta Váradi Istvánné, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagja.
Az „Egy nap a gasztronómia jegyében” elnevezésű programot második alkalommal rendezték meg a többségi társadalom felé való nyitás szándékával.
– Ezen a napon nemcsak ezeket az ételeket mutatjuk be, hanem más roma hagyományokat is, mint például a fafaragást, de roma együttesek is fellépnek itt ma. Együttműködő partnereink is itt lesznek, Zalaszentjakabról, Galambokról, Garaboncról és Murakeresztúrról jönnek a nemzetiségi önkormányzatok - említette Lendvai Ferenc, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
A közösségi napon a hétvégi kollégiumban tanuló gyerekek is részt vettek. A gasztrokulturális programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.