GasztroKanizsa: Kelt rétes – dióval, meggyel és mákkal
Kőt tésztát köllene sütni, halla! Ötven évvel ezelőtt még így kérte meg az anyós a menyét, a mama a lányát, vagy akár a gyerek az édesanyját Kiskanizsán, ha megkívánta ezt a finom kelt tésztát. A fiatalok már rég nem, de a 80 év felettiek még ma is így mondják egymás között.
Horváthné Vadász Mária is gyakran süt tésztafélét. Van, amikor előre megrendelik tőle az unokák, s így nemritkán háromféle süteménnyel érkezik hozzájuk a fővárosba. Legutóbb kelt rétessel, mézes puszedlival és virágos tésztával, azaz lekváros linzerrel lepte meg őket.
A kelt rétes hozzávalói:
50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 egész tojás, csipet só, kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, zsír, és tejföl.
A töltelékhez:
Cukrozott mák, dió, búzadara, meggy és őrölt fahéj. Marika a mák és a dió töltelék ízesítéséhez is kever vaníliás cukrot és fahéjat.
Elkészítése:
A lisztet tegyük egy tálba, a közepébe készítsünk mélyedést, és abba öntsük bele a cukrozott tejben felfuttatott élesztőt. Pár percig pihentessük, majd a maradék tejbe beleütjük a tojást, és fokozatosan bedagasztjuk a tésztát. Miután elkezd leválni az edény faláról, a tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, 3 cipóra osztjuk, és a tepsi méretének megfelelő rudakra kisodorjuk. Hogy minél lágyabb süteményt kapjunk, a tésztát megkenjük olvasztott zsírral, és meglocsoljuk tejföllel, amelybe egy tojást belekeverünk. Ha megtöltöttük töltelékkel a lapokat, kézzel feltekerjük, s ha szükségesnek látjuk, letakarjuk, és még 10 percig kelesztjük. Mivel a gyúródeszka nagy helyet foglal el a konyhaasztalon, ezért Marika a lányai régi rajztábláját használja. Végül előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül fél óráig sütjük. Ha már pirul a teteje, bekenjük cukros-fahéjas vízzel, hogy fényesebb legyen a kelt rétesünk. A meggyes töltelék készítésénél pirítsuk meg a darát, adjunk hozzá egy kevés vizet, és addig pároljuk, amíg meg nem puhul, majd szórjuk rá ezt és a meggyet is a tésztalapra. Felszeletelés után meghinthetjük vaníliás porcukorral.