Sütve, főzve, süteménybe, de még pürének is kiváló
Gesztenyepüré, gesztenyetorta, parázson sült gesztenye, főtt gesztenye – egy szuszra ennyi biztos mindenkinek eszébe jut, ha a kedvelt magyar, őszi-téli csemegére terelődik a szó. Bár Itália a gesztenyés őszi rendezvények hazája, de Magyarországon is egyre népszerűbb az utóbbi évtizedekben. Tulajdonképpen ma már elképzelhetetlen a parázson sült gesztenye nélkül egy-egy őszi, vagy adventi rendezvény.
Szeretjük magában, sütve és főzve, persze püréként is, de jó különböző süteményekbe és húsokba töltelékként, illetve sokan a különböző sültek köreteként is fogyasztják. Egyértelműen egészséges, már nagyanyáink is használták a népi gyógyászatban: hatásos görcsoldásra, hasmenésre, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, fekélyek és sebek kezelésére. Mostanában a nők egyik kedvence lett, hiszen a rettegett narancsbőr ellen is hatásos. Aki teheti, kóstolja meg a gesztenyemézet is, igazi különlegesség.
Dr. P. A.