Kötet az egyik legnagyobb hungarikumról

facebook megosztás

A Tanulmányok a házi pálinkáról című kötetet mutatták be szerda este a Halis István Városi Könyvtárban. Az alkalmon az írásban is közreműködő Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos-főmuzeológusa, és Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese tartott előadást az érdeklődőknek. 

2023-24-ben vezettem egy kutatást a Balatoni Múzeum megbízásából, amit a Magyar Géniusz Program támogatott – kezdte Gyanó Szilvia. A több szakember által végzett kutatások eredménye lett maga a kötet, illetve több kiállítás és konferencia is. A könyv által összefoglalt tanulmányok a házipálinkáról szólnak, főként a Balaton-környéki megyékre koncentrálva. Gyanó Szilvia írása elsősorban Nagykanizsát és térségét vizsgálta. A pálinkafőzés meghatározó hagyományát jól mutatja, hogy az igazán elszántakat a tiltások sem bátorították el.

- 1920-ban betiltják a házi pálinkafőzést, onnantól kezdve ugyanúgy folyik tovább, csak már zugfőzésnek nevezzük. 2010-ben szabaddá válik a házi pálinkafőzés, bizonyos keretek között, de ez nem azt jelenti, hogy akkor mindenki bejelenti, és szabadon főz, hanem zugfőzés és a titkos otthoni főzdék ugyanúgy működnek. A technológia maga nem sokat változott, tehát ez a középkor óta folyamatos, hogy hogyan lehet egyáltalán a gyümölcsből vagy a borból vagy a törkölyből pálinkát készíteni, hanem az anyagok változtak - árulta el Gyanó Szilvia.

könyv

Ma már a kerámia páinkafőző fazék helyett, rozsdamentes acél, üveg vagy akár műanyag fazékba folyik az ital. A kutatáshoz idővel Kardos Ferenc is csatlakozott, aki főként a beás cigányok pálinka használati szokásait vizsgálta. Ahogy megtudtuk, a nehéz, szakmai tanulmányok mellett, könnyedebb írások is megtalálhatók a kötetben, így mindenki számára tanulságos és szórakoztató lehet.

- Van egy mottó benne, az többször is visszatér, hogy a pálinkafőzés és a pálinka kultúrája az egyszerre hagyományőrzés és hagyományteremtés. Ez a két mozzanat együtt működik, hiszen térben, időben játszódik, és ezt a teret, ezt tölti ki kultúrával az ember. A kötet nagyon érdekes, mert nagyon sok korszakból említ apróságokat, mozaikszerűen mutatja be ennek a kultúráját, tehát az egyik tanulmány a középkori, újkori technikai pálinkafőzési történetről szól, nagyon sok tanulmány szól a pálinkával kapcsolatos hagyományokról, és engem is inkább ez érdekel egyébként, tehát a folklórja a pálinkának - tudtuk meg Kardos Ferenctől. 

A két szerző elmondta, itt nem ér véget a kutatás története, hiszen számos olyan tanulmány van, amit lehetne bővíteni, de az eddig kimaradt témakörökről sem feledkeznek meg. A házi pálinka történetéről bővebb összeállítást is láthatnak egy későbbi magazinműsorunkban. 

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.