Minden volt, ami fánk és fesztivál - frissítve!
Hagyományos és különleges, szalagos, csöröge-, képviselő-, ekler, töltött és cukormázas, dubai és apáca – felsorolni is nehéz lenne, hányféle finomságot kóstolhattak a XVII. Országos Farsangi Fánkfesztivál résztvevői. A rendezvény szombati programjának végén, számos díj is gazdára talált.
A csapatok között több ismerős arccal lehetett találkozni – hiszen számos alakulat a kezdetektől oszlopos résztvevője a fesztiválnak. A MAMIK egyik évben sem hagyták ki annak a lehetőségét, hogy megmutathassák, milyen az igazi, hagyományos, szalagos fánk – mindezt természetesen házi lekvárral tálalva.
– Volt a múzeumban is a kiállításmegnyitó, arra is hatan sütöttünk. Aztán a tegnapi napra, a Kodály Művelődési Házba, ma meg megint itt vagyunk a csapattal, nagyon sok fánkkal – mondta el Gál Ferencné Marcsi, a MAMIK Dalkör vezetője.
A profik standjai körül is nagy volt az érdeklődés – a Heni Cuki asztalánál még a választás is nehezére esett a vendégeknek, hiszen ínycsiklandó finomságok sorakoztak a tálcákon. Hagyományos és különleges kategóriában is indult cukrászda, de mint azt a tulajdonos, Siposné Gerencsér Henriett elárulta: náluk a vendégek, sokszor a visszatérők is, az apácafingocskát keresték.
- Ez is egy forrázott tészta, csak narancsvirágvizet és narancshéjat tartalmaz maga a tészta. Apró golyócskákat kell kisütni, elég munkaigényes. És vaníliasodóval tálaljuk – árulta el Siposné Gerencsér Henriett, a Heni Cuki tulajdonosa.
A Nagyrécsei Hagyományőrzők csapata is állandó résztvevője a fesztiválnak, - a Nagykanizsa melletti község asszonyai szüleiktől, nagyszüleiktől, a falubeliektől vették át a fánksütés hagyományát, amit be is mutattak a rendezvényen. A díszített standjuknál friss, forró finomságot is lehetett kóstolni.
- Mi a kezdetek kezdetétől fogva a fánkfesztiválon részt vettünk, még Irma néni, Etus néni, Marika néni, Mariska néni … Akkor még a Kodály Művelődési Házban volt, aztán átkerült a Plázába, most meg az Arénába. És igyekszünk minden évben képviselni a településünket, Nagyrécsét – tudtuk meg Salamon Lászlónétól.
A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hiszen számtalan különféle variációban elkészített fánkot kellett kóstolni az ítészeknek. De mint azt Borda Attila zsűrielnök elmondta: a verseny jövőjét illetően van újítási kezdeményezésük.
- Egy tanulság a jövő évre nézve, hagyományos kategóriában jövőre csak itt, frissen sütött fánkot fogunk elfogadni. Mivel, ami tegnap este lett például elkészítve, az nem olyan jó. A frissen kisütött fánk az az igazi, klasszikus farsangi fánk – szögezte le Borda Attila zsűrielnök.
Kámánné Szép Terézia fesztiváligazgató már a délutáni órákban elégedetten nyilatkozott a rendezvényről. Szerinte a gasztrokulturális forgatag vonzotta a látogatókat.
- Azért is boldog vagyok, mert több csapat jelentkezett. És senkit nem kellett felkérni, mindenki örömmel jött és jelentkezett. Mindenki érdeklődött, jönni akart, szebb standdal akart jönni és rengeteg fánkkal – fogalmazott Kámánné Szép Terézia, a XVII. Országos Farsangi Fánkfesztivál fesztiváligazgatója.
A versenyzők standjai mellett, a színpad is igazi kavalkádot ígért, - a fánkfesztiválon a fellépők is bemutatták, milyen a hagyományos kultúra, mellette pedig hogyan lehet felvonultatni és szórakoztatni a közönséget az újdonságokkal.
V.A.
(Képek: Kanizsa Médiaház)