Közgyűlési értékelő: útfejlesztés, parkolók, állatmenhely és a szolnoki ügyvédnek szánt 17 millió

facebook megosztás

Megkapta a 193 millió forintos támogatást Nagykanizsa a Sugár utca hiányzó szakaszának felújítására – ezt a közgyűlés kapcsán tartott sajtótájékoztatón jelentette be ma Horváth Jácint polgármester. A csütörtöki soros ülés kevés vitás pontot hozott, a frakciók között csörte csak a Kossuth tér esetleges átalakítása és az állatmenhely kapcsán alakult ki a Vasemberházban. 

A legutóbbi ciklus hangulatához képest kifejezetten diplomatikus volt az első, Horváth Jácint vezette soros ülés. Balogh László az interpellációknál vetette fel az állatmenhely ügyét, mondván, ha az ő augusztusi előterjesztésével foglalkozik az ÉVE-frakció, megelőzhető lett volna a most kialakult helyzet. Ezt az ülésen Horváth Jácint cáfolta, hiszen az a beadvány olyan határidőket szabott meg, hogy semmit sem változtatott volna a menhely mostani büntetésén. E mellett a Kossuth tér parkolói átalakítása hozott vitát. A Fidesz részéről Balogh László hangsúlyozta, nem támogatja a zöld terület átsorolását, aztán Szabó Szilárd is erre csatlakozott rá. A frakcióvezető szerint ez a döntés elpusztítaná a Kossuth teret, ahelyett, hogy fejlesztenék, a parkolási problémákra pedig keresnének más megoldást, akár a Bagolai soron. 

Az adott ülés főbb pontjairól a jövőben mindig másnap, egy sajtótájékoztatón fog beszámolni Horváth Jácint. Nagykanizsa polgármestere pozitív hírként említette, hogy a TOP-forrásból megjött a 193 millió forint a Sugár utca felújítására. Kitért a Kossuth téri vitára is. Kezdésként leszögezte: szó sincs arról a vádról, hogy az ÉVE „mindent le akar betonozni”. Többször hangsúlyozták már, jelenleg csak a felmérése történik annak, hogy miként lehetne azon a területen, minél kevesebb fa kivágásával kialakítani egy olyan típusú parkolót, mint amilyen a zalaegerszegi intézmény mellett már évek óta jól működik. 

kgy

– Két elemmel egészítettük ki az előterjesztést. Megvizsgáljuk a jelenleg épülő parkoló, a Burger King mögötti terület, kikötési lehetőségeit a Szekeres József utcára és a Teleki utcára is. Hogy ne kelljen esetleg körbe menni a későbbiekben. Nyilván ez hosszabb távú megoldás lehet, de fontos lenne, hogy ne kelljen körbe menni az ott parkolóknak a kórházhoz. Meglátjuk milyen megoldások születnek, de ez is még csak vizsgálat tárgya – árulta el Horváth Jácint, Nagykanizsa polgármestere. 

Mi is beszámoltunk az Állatmenhely helyzetéről. Mint ismert: azonnali hatállyal visszavonták az intézmény működési engedélyét, a szervezetnek pedig 30 napos határideje van arra, hogy kiürítse a telepet. A fő probléma a szennyvízelvezető-csatornarendszer hiánya volt. Horváth Jácint hangsúlyozta: a csoport eddig a hiányosságok pótlása kapcsán nem kért anyagi segítséget az önkormányzattól. Mint megtudtuk, hosszas tárgyalásokon van túl a városvezető ebben az ügyben, és arra jutottak, hogy ez a határozat nem vonatkozik a gyepmesteri munkakörre, amit szintén az Éllettér lát el. 

– Dénes Sándor polgármestersége idején adta át ezt a város az Élettér Egyesületnek. S onnantól ezt támogatja is, ennek a feladatnak az ellátását. S a gyepmesteri feladatok ellátásának felfüggesztéséről nem szól ez a határozat. Tehát azt továbbra is el tudja látni az egyesület, a mi jogértelmezésünk szerint. Kellett jogászokkal beszélgetnünk az elmúlt időszakban sokat, hogy miként kell ezt értelmezni. Mi úgy látjuk, a gyepmesteri feladat biztonságban van – mondta el a polgármester. 

Azt azonban Horváth Jácint leszögezte, Nagykanizsának szüksége van egy törvényesen működő állatmenhelyre. A soros ülés kapcsán fontos döntés volt még, hogy a Városfejlesztő Kft. élén változás történt. Czirákiné ugyanis Zalakaros polgármestere lett, a helyét Nyeste Péter veszi át november 1-től. A közgyűlés zárt ülésén szó volt kolostorprojektről. Ugyan az állam már évekkel korábban minden jogkört elvett a várostól, egy szolnoki ügyvéddel kötött szerződést most Nagykanizsának kellene kifizetni, ez az összeg 17 millió forint + ÁFA. A kontraktus költsége a városvezetés szerint azonban már az államot terheli. A csütörtöki ülés után közmeghallgatás is volt, erről a 20 perces, Közgyűlési értékelő című műsorunkban láthatnak összefoglalót. 

M-B.GY. 

(Kép: Mikó-Baráth György)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.