Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Kanizsán - frissítve!

facebook megosztás

Zászlófelvonással, koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg szerdán délelőtt Nagykanizsán az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Horváth Jácint polgármester beszédében az összetartozás, az egység és a szabadság jelentőségét hangsúlyozta.

A városi ünnepség reggel 9 órakor kezdődött zászlófelvonással a Deák téren. Az emlékezők ezt követően az 56-os Emlékkertbe vonultak, majd koszorúkat helyeztek el, tisztelegve a 68 évvel ezelőtti események előtt. A program a Medgyaszay Házban folytatódott, ahol Horváth Jácint mondott emlékezőbeszédet. Nagykanizsa polgármestere kiemelte, a magyar nép számtalanszor megküzdött a szabadságáért, ami közös és mindannyiunké.

– E küzdelmekben olykor győzedelmeskedett, olykor pedig elvesztette azt. De soha nem mondhatta, hogy felesleges volt a küzdelem. Nem mondhatta azt, hogy nem érte meg és nem mondhatta, hogy felelőtlenség a védekezés az elnyomó hatalommal szemben – fogalmazott Horváth Jácint. 

A polgármester beszédében a forradalom és szabadságharc kanizsai vonatkozásait is hangsúlyozta. Mint mondta: mindenhol, így városunkban is utcára vonultak, hogy tudtára adják a hatalomnak, nem félnek, és az életük árán is megszüntetik a zsarnokságot.

– Az, hogy a forradalom törvényes kereteken belül zajlott, abban nagy szerepe volt Orbán Nándornak, Lékai Gyulának és Paizs Ferencnek, de óriási szerepe volt az itt állomásozó katonáknak is, akiknek az életét a megtorlás szinte megsemmisítette – mondta Horváth Jácint, Nagykanizsa polgármestere. 

A megemlékezés az Piarista Iskola ünnepi műsorával zárult, akik beszélgetések, táncos és zenés produkciók segítségével mutatták be a forradalom és szabadságharc eseményeit.

T.CS.

koszorúzás

Zászlófelvonással, koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg ma délelőtt Nagykanizsán az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Horváth Jácint polgármester beszédében az összetartozás, az egység és a szabadság jelentőségét hangsúlyozta.

A városi ünnepség reggel 9 órakor kezdődött a Deák téren, ahol a Himnusz dallamára felvonták a nemzeti lobogót. Az emlékezők ezt követően az 56-os Emlékkertbe vonultak, majd koszorúkat helyeztek el, tisztelegve a 68 évvel ezelőtti események előtt. A program a Medgyaszay Házban folytatódott, ahol Horváth Jácint mondta el emlékezőbeszédét. Nagykanizsa polgármestere kiemelte, a magyar nép számtalanszor megküzdött a szabadságáért, ami közös és mindannyiunké. Mint fogalmazott: soha nem mondhatta azt, hogy felesleges volt a küzdelem, nem mondhatta azt, hogy nem érte meg. A megemlékezést a Piarista Iskola végzős diákjainak műsora zárta.

T.CS.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.