Kerek évfordulókat ünnepeltek Szepetneken

facebook megosztás

Dupla jubileumot ünnepeltek Szepetneken pénteken délután a Királyi Pál Általános Iskolában. A településen harminc éve alapították a német nemzetiségi önkormányzatot, valamint ekkor létesítettek testvértelepülési kapcsolatot az ausztriai Grimmensteinnel.

1994-ben első zalai településként Szepetneken alapítottak német nemzetiségi önkormányzatot és a germán hagyományok ápolása mindig is kiemelkedően fontosnak számított. A szervezet minden évben megszervezte az olvasótáborát és hagyományőrző napját az elmúlt három évtizedben. Szintén idén volt a harmincéves évfordulója a falu és Grimmenstein testvértelepülési szerződésének. Unger Ilona, a kisebbségi önkormányzat elnöke elmondta, a pandémia után kevesebb közös eseményt tudtak lebonyolítani, ám ezen most igyekeznek változtatni. 

szeptnek

- Az idei évben ez az első közös rendezvényünk. Volt egy előkészítő egyeztetésünk szeptemberben és ez a mostani az első rendezvényünk. Utána megállapodunk a mai alkalommal, hogy mik lesznek azok, amiket jövőre fogunk megvalósítani. Ez évente egy rendezvény Szepetneken és egy rendezvény Grimmensteinben – árulta el Unger Ilona, a Szepetneki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. 

Az ünnepségnek otthont adó Királyi Pál Általános Iskola vezetősége szerint szintén fontos a német gyökerek ápolása, hagyománynak számít, hogy október második és harmadik hetében rendezik meg a nyelvi versenyüket és a hagyományőrző gálát az intézményben. 

- Mi a hagyományainkat nemcsak ápoljuk, hanem meg is éljük, ezt tesszük már 30 éve. Célunk a német nyelvnek a népszerűsítése, tökéletesítése, a hagyományok megőrzése és ezzel a kis közösség összetartása - tudtuk meg Kocsis Andreától, a Királyi Pál Általános Iskola igazgatójától.  

A rendezvényen részt vett Grimmenstein delegációja is. Engelbert Pichler polgármester szerint a 21. században kiemelten fontos, hogy két település megtalálja a közös hangot és együtt szervezzen programokat iskolák, kulturális közösségek, sportegyesületek számára.

- Úgy érzem, hogy ilyen időben, amikor nyugtalanság van, háború, migráció, akkor nagyon fontos az, hogy két ország, két település közösen tudjon gondolkodni és közösen találja meg a megoldásokat – mondta Engelbert Pichler, Grimmenstein polgármestere. 

A program részeként több fellépőt is láthatott a közönség, köztük a Grimmensteini Rézfúvósokat. 

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.