Percek alatt végzetes lehet a mustgáz – Így védekezhetünk a szakemberek szerint

facebook megosztás

Megfelelő mennyiségű szellőztetéssel és a széndioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhetőek a mustgáz okozta balesetek a szakemberek szerint. A must erjesztésénél keletkező színtelen, szagtalan gáz akár néhány perc alatt is tragédiát okozhat. 

A szén-dioxid másfélszer nehezebb a levegőnél és az erjesztés során leginkább a helyiségek alsóbb részén terül el, majd egyre inkább kiszorítja a levegőt. A szakértők szerint a színtelen, szagtalan gáz egy kisebb helyiséget szinte azonnal beterít a must forrása során, így hamar oxigénhiányos állapotot idézhet elő. A mustgáz zavarja a szellemi funkciókat is és szinte azonnali rosszullétet okoz. Annak, aki egy bajba jutott embert talált, ilyenkor nem érdemes bemennie a pincébe, mivel a saját életét is veszélyezteti. 

- A mustgáz miatt bajba kerülő embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet kimenteni, mivel ugye gondoljunk abba bele, hogy valaki összeesik a mustgáz miatt, a földön terül el. Ha meglátjuk és szeretnénk kihúzni, akkor nekünk is le kell guggolni és ebben az esetben minket is érhet az a probléma, hogy ott maradunk. Volt is erre példa, még a 2010-es években a Zalaegerszeg melletti botfai hegyen volt egy kettős haláleset. Egy ember rosszul lett a pincében, a másik nyilván jó szándékkal közelítette, de sajnos ő is áldozattá vált – mondta el Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. 

must

A katasztrófavédelem a mustgáz érzékelésére széndioxid-érzékelő beszerelését javasolja, de a több százéves, úgynevezett gyertyás módszer is hatékony lehet a védekezésben. Ilyenkor egy meggyújtott gyertyát kell egy lapátra helyezni, amit térdmagasságban leeresztünk.

- Nem százszázalékos biztonságot nyújt, de elég megbízható, ha az oxigénkoncentráció elfogy a levegőben, a szén-dioxid-koncentráció viszont emelkedik, akkor a gyertya is elalszik már. Az emberi rosszulléthez viszont elég egy 5-10 százalék szén-dioxid a levegőben, de a gyertya attól lehet, hogy világítani fog – árulta el Nagy Lajos, az Antal Pince tulajdonosa. 

Nagy Lajos hozzátette, a mustgáz veszélye leginkább a hagyományos földpincéknél áll fenn, de a probléma például a szabadtéri erjesztéssel is kiküszöbölhető. A szakemberek szerint a szükséges eszközök beszerzése mellett fontos, hogy a pincében állandóan szellőztessünk, ezzel csökkentve a rosszullét vagy tragédia bekövetkezésének esélyét.

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.