Megtartották Galambok hagyományos rendezvényét, a Gesztenyés Napot

facebook megosztás

Főzőverseny, kirakodóvásár, kulturális programok és sztárfellépők tarkították a hétvégén a tizenhatodik Gesztenyés Napot Galambokon. Egykor nagyon sok szelídgesztenyefa övezte a falut, de a zártkertekben még megtalálhatóak, innen ered a csaknem két évtizedes rendezvény gyökere.

A hétvégi kellemes időjárás megadta az alaphangulatot annak a galamboki rendezvénynek, melyet 16 évvel ezelőtt Varga Attila és Varga Attiláné kezdeményezett. Azóta egy óriási rendezvénnyé nőtte ki magát – mondta el Szabó Lilla, az Együtt Galambokért Egyesület elnöke. 

gesztenye

- Ez a rendezvény azt gondolom, most már a találkozások helye. Nagyon sokan eljönnek. Most már tudjuk, hogy Győrből, Bajáról, nagyon sok helyről jönnek barátaink, ismerőseink, és jól érzik magukat. Voltak már itt velünk, szívesen jönnek vissza, de a környékről is, a faluból, a környező településekről, Nagykanizsáról, szívesen jönnek – árulta el Szabó Lilla. 

Pár héttel ezelőtt volt a szüreti felvonulás és a hozzá kapcsolódó program a községben, most pedig a Gesztenyés Napra készültek a falubeliek. Mint azt Szabó Tamás polgármester elmondta: gyakorlatilag az egész év folyamán szerveznek a helyiek és a turisták számára hagyományos programokat. A gesztenyének –, mely finomság fémjelezte a hétvégi rendezvényt – kötődése van Galambokhoz.

- Korábban jellemzően a környéken nagyon sok volt a gesztenyefa, a gesztenyetermelő. Én magam is emlékszem, hogy a nagyapáim területein is voltak gesztenyefák. Sajnos ezek most már eltűnőben vannak, de még mindig azt lehet mondani, hogy tőlünk egy kicsit nyugatabbra, Zalaújlak térségében nagyon sok gesztenyefa van, illetve megtalálhatók a gesztenyefák itt a zártkertekben Galambokon is – tudtuk meg Szabó Tamástól, Galambok polgármesterétől. 

Az őszi rendezvényen nem maradhatott el a főzőversenyen, melyen nem csupán a helyiek, a környező települések is képviseltették magukat, mint például a Magyaródi Csicsergők csapata. A Balatonmagyaródról érkezett négyfős csapat a saját falujában szokott főzőkanalat ragadni, de most kivételesen vállalták a megmérettetést Galambokon is. 

- Most hentestokánnyal készültünk, pirított tésztával. Úgy érzem, nagyon jól sikerült, mert már nem nagyon van belőle – mondta el Domináné Bucskó Mária, a Magyaródi Csicsergők csapattagja. 

A galamboki Gesztenyés Napra kilátogatók a kulturális programoknak köszönhetően estébe hajlóan mulathattak a szombati rendezvényen.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.