Dödöllevariációk
Első alkalommal szerepelt és máris sikert aratott a 18. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főzőcsapata. A dr. Faricsné Hári Vera élelmezési osztályvezető, vezető dietetikus által irányított csapat a 3. helyezés mellett a Legszebb portáért járó különdíjjal is büszkélkedhet. Szeretik a kihívásokat, így már évek óta részt vesznek az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyen, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a tradíciókra.
Hagyományos zalai dödölle szalonnával, tejföllel és lilahagymával
Hozzávalók 5 főre:
40 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg lilahagyma, 150 ml tejföl.
Elkészítése:
A burgonyát felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, majd visszatesszük a tűzhelyre. Lassan melegítve, folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk a lisztet. Addig keverjük, amíg egységes masszát nem kapunk. Ezután hagyjuk kihűlni, majd galuskákat szaggatunk belőle. Az elkészült dödölléket kevés zsíron ropogósra pirítjuk, majd tejföllel meglocsoljuk.
Tálaláshoz a szalonnát 6-8 mm-es kockára vágjuk, lassú tűzön ropogósra sütjük, leszűrjük, majd a kisült zsírt félretesszük. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk, majd a készre sütött dödölle tetejére helyezzük.
Spenótos dödölle füstölt sajttal
Elkészítése: A dödöllét a fentiekben leírt módon készítjük, a masszába azonban apróra vágott bébispenótot és fokhagymát keverünk. Füstölt sajttal megszórva tálaljuk.
Zalai dödölle szarvas pörkölttel
Hozzávalók:
1,2 kg szarvashús, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 0,2 dkg sertés zsír, 0,1 dkg sűrített paradicsom, 3 dl vörösbor, + fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, fahéj, fűszerpaprika (édes), só, bors.
Elkészítése:
Zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzá tesszük a kockára vágott paradicsomot, paprikát. Amikor a lecsó alap puhára párolódott, ráöntjük a sűrített paradicsomot, a fűszerpaprikát és a kockázott vadhúst. Amikor a hús kiadja a levét hozzákeverjük a további fűszereket, a félbe vágott fokhagymafejet és felöntjük 3 dl vörösborral. Fedő alatt 2-3 órán keresztül főzzük, tálalás előtt sózzuk borsozzuk, és dödöllével tálaljuk.
BAKONYI Erzsébet
Megjelent a Kanizsa Újság 2024. szeptember 25-ei számában.