Magyar-német tűzoltó-találkozót szerveztek Murakeresztúron

facebook megosztás

A 30 éve sikeresen működő magyar-német tűzoltó egyesületek kapcsolatát ünnepelték hétvégén Murakeresztúron. A két egyesület közötti kapcsolat kiépítését a keresztúriak részéről Gyuranecz Tibor önkéntes tűzoltónak, a németek részéről pedig Alexander Weisz és Siegfried Buch önkéntes tűzoltóknak köszönhető. A háromnapos rendezvény közgyűléssel indult, majd kirándulás és biciklitúra is szerepelt a programban. 

A Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Neuenburgi Német Tűzoltó Egyesület közötti barátság a ’90-es évek elején kezdődött. Akkor sok murakeresztúri kőműves és festő dolgozott Németországban. Egyikük önkéntes tűzoltó volt és megismerkedett az ottani tűzoltó parancsnokkal, majd megegyeztek abban, hogy megnézik a bajtársaik életét és munkásságát – árulta el Tislerics Antal. 

  • Ez a kapcsolat, ahogy összejött, ők nagyon sok ajándékkal, tűzoltó-felszereléssekkel láttak el bennünket. Az én véleményem szerint, hogyha ők nem lettek volna, akkor már ez az egyesület nem működne. Az évek folyamán 3 tűzoltóautóval és felszerelésekkel, ruházattal is elláttak bennünket. Egészen odáig tartott ez, amíg a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület nem lett önálló beavatkozóegység, onnantól saját magunk meg tudtuk vásárolni ezeket, állami támogatások, különböző pályázatokból – mondta el Tislerics Antal, a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltó parancsnoka. 


A 30 éves barátság évfordulója alkalmából, ünnepi közgyűlést szerveztek a tagok, ahol az elmúlt évtizedek emlékeit idézték fel. A vasfüggöny lebontása után kezdődött a kapcsolatunk – emelte ki Thomas Weis. Mint mondta, a magyar munkavállalókkal együtt fociztuk, szórakoztuk. Ebből adódott, hogy az önkéntes tűzoltók is kapcsolatot teremtettek. 

  • A lényege az egész dolognak, hogy a tűzoltó kapcsolaton belül nagyon sok családi barátságot kötöttünk. Nemcsak az együttműködés a két önkéntes tűzoltó egyesület, csapat között, hanem a baráti kapcsolatok is rendkívül fontosak. Ezért vagyunk, ezért jövünk, ezért voltunk és ezért fogunk jönni - fogalmazott Thomas Weis, a Neuenburgi Német Tűzoltó Egyesület volt tűzoltó parancsnoka. 


A magyar és a német részről is egyre több fiatal van jelen az egyesületek életében. Kevin Baumgarner is szeretné felhívni kortársai figyelmét arra, hogy mennyire fontos egy közösséghez tartozni. 

  • Én két éve kapcsolódtam a csapathoz, az első alkalommal megtetszett ez a dolog és úgy gondoltam, hogy ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy a különböző országok között a kapcsolatokat fenntartsuk, hogy baráti és családi szinten ápoljuk a kapcsolatokat. Nagyon tetszik és erre kérem a mi fiataljainkat is otthon, hogy csatlakozzanak hozzánk, az egyesülethez. Jövünk megyünk, egy nagyszerű dolog megismerni más országok kultúráját, mentalitásukat - árulta el Kevin Baumgartner, a Neuenburgi Német Tűzoltó Egyesület  tűzoltó parancsnoka. 

Az ünnepi közgyűlés is vidám, baráti hangulatban telt. A program egy mozgalmas kirándulással folytatódott a hétvégén. Zalamerenyére, Zalakarosba és Horvátországba is ellátogatott a két delegáció, jövőre pedig Németországban találkoznak a tűzoltók.

B.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.