Hamarosan az utolsó fecskék is útra kelhetnek

facebook megosztás

A „fecskehajtó” jelzővel is illetik Kisasszony napját, azaz szeptember 8-át. Szűz Mária születésének ünnepével egy időben, a néphit szerint a vándormadarak, köztük a fecskék is, útra kelnek melegebb éghajlatra.

Az idei év jóval kedvezőbb volt a fecskék számára, mint az elmúlt évtized, hiszen mint azt Darázsi Zsolttól megtudtuk, az állomány jelentősen lecsökkent. 2024-ben azonban megnőtt a számuk, a Kis-Balaton környékén a nyár során akár több százezer is lehetett. A Magyar Madártani Egyesület Zalai Csoportjának titkára elmondta, még külföldi gyűrűs példányokkal is lehetett találkozni, de már elkezdődött a vándorlás, így egyre kevesebb fecskét láthatunk.

fecske

– Az a kérdés, hogy a hétvégén jövő, igen hideg, őszi, esős, szeles időjárás mennyire tolja ki őket vagy esetleg az itt maradottakat mennyire tizedeli meg. Ez talán már nagy veszteséget nem jelenthet. Még most is látni fecskéket, reggelente vadásznak és keresik a rovarokat, de már egy részük elment és látszik, hogy az európai vonulás is elkezdődött – árulta el Darázsi Zsolt.

V.A.

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.