Búcsúzunk Járási Ildikó iparművésztől, akit a város saját halottjának tekint

facebook megosztás

Saját halottjává nyilvánította a városvezetés Járási Ildikó iparművészt. Erről az Ügyrendi, Jogi, Nemzetpolitikai és Közrendi Bizottság a ma délelőtti soron kívüli ülésén tárgyalt. A tagok egyhangúlag fogadták el a napirendet.

A nagykanizsai iparművész, Járási Ildikó kedden hunyt el életének 71. évében. Munkásságát nemcsak a környéken, de országos szinten és külföldön is ismerték. A helyiek a Hevesi Sándor Művelődési Központban és az Egry József Galériában is találkozhatnak az alkotásaival. Az Ügyrendi, Jogi, Nemzetpolitikai és Közrendi Bizottság tagjai mind támogatták, hogy a tűzzománcművészet mesterét, Járási Ildikót saját halottjának nyilvánítsa a város. Szőllősi Editet hosszú barátság fűzte az elhunyt alkotóhoz. Ő stábunknak elmondta, pályájának kezdetétől figyelemmel kísérte a munkásságát.

– Az utóbbi időben már olyan sokszor nem találkoztunk, de a képcsarnok, ami a városnak a dísze volt és a városnak az éke volt, már hosszú évtizedek óta, még a szocializmusban is. Azért az egy nagyon nívós üzlet volt. Ez is az ő érdeme úgy gondolom, hogy ez a képcsarnok fennmaradhatott – mondta el Szőllősi Edit, az Ügyrendi, Jogi, Nemzetpolitikai és Közrendi Bizottság kültagja. 

T.CS.

 

Életének 71. esztendejében eltávozott közülünk Járási Ildikó iparművész. Munkássága az elmúlt évtizedekben egyedülálló volt, a nagykanizsai épületek kívül és belül egyaránt őrzik keze nyomát.

Járási Ildikó a tűzzománcművészet igazi mestere volt, munkásságát számos díjjal ismerték el hazánkban országszerte és külföldön egyaránt. Jellegzetes volt a stílusa, a nagykanizsaiak leginkább a Hevesi Sándor Művelődési Központ aulájában lévő alkotásait ismerhetik, de számos lakást, otthont díszítik a képei. Elhivatott volt szakmája iránt, az általa működtetett Deák téri Egry József Galériában mindenkihez volt egy-egy kedves szava. A tűzzománc mellett nagy szerelmének tekintette az utókor nevelését is – számos rajzpályázaton vállalta el a fiatalok munkáinak zsűrizését. Több helyi, megyei és országos elismerésben részesült: megkapta többek közt a Nagykanizsa Város Kultúrájáért díjat, a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet, a Zala megyei Közgyűlés Alkotói díját és a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést is.

V.A.

 

gyász

1975 óta foglalkozott tűzzománccal. 1970 óta rendszeresen vett részt önálló és csoportos kiállításokon. 1983 óta volt tagja a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, a Magyar Országos Ötvösművészek Egyesületének, a Nagykanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének és a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Egyesületnek. 2005 óta tagja volt a Coburgi E.V. Művészeti Egyesületnek.

Számos önálló kiállítással szerepelt Budapesten, Győrben, Sopronban, Kecskeméten, városunkban, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Tokajban és Kőszegen. Külföldön pedig Pozsonyban, Eszéken, Szabadkán, Németország és Ausztria több városában.

Több helyi, megyei és országos elismerésben részesült:

Nagykanizsai Város Kultúrájáért, 2000

Zala megyei Közgyűlés Alkotói díja, 2003

Nemzetközi Email Biennálé, (Coburg, Németország, 1987) - első helyezés

Áder János, akkori köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Járási Ildikó iparművésznek több évtizedes művészi pályája során a tűzzománctechnika különféle alkalmazásaival létrehozott alkotásai elismeréseként.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése Nagykanizsához kötődő kiemelkedő művészeti tevékenységéért a „Nagykanizsa Városért” kitüntető címet adományozta neki 2021-ben.

2022-ben újabb rangos szakmai elismerésben részesült, akkor vehette át a Ferenczy Noémi-díjat.

Részvétünk a családnak, hozzátartozóknak, fájdalmukban mindannyian osztozunk.

Nyugodj békében, Ildikó!🖤 - tette közé közösségi oldalán az Éljen VárosuNk Egyesülete. 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.