Tibeti menekülteken segített a hónap műtárgya

facebook megosztás

Brunner Erzsébet ládája lett a hónap műtárgya szeptemberben a Thúry György Múzeumban. A kanizsai festőművész a kiállított tárgyba gyűjtött adományokat a tibeti menekültek megsegítésére 1959-ben.

A fából készült láda, amelynek tetején egy angol felirat látható, az előző évtizedben került a múzeum gyűjteményébe, Brunner Erzsébet hagyatékának más tárgyaival együtt. A tárolóeszköz rendkívül rossz állapotban volt, ezért restaurálni kellett, a nagykanizsai közönség előtt most először állították ki. Szmodics-Tugya Beáta az intézmény munkatársa hangsúlyozta, a festőművész életében mindig fontos szerepe volt a jótékonyságnak és élete során többször is igyekezett karitatív akciókat szervezni.

- Bárhol a világban, ha ő elesett embereket látott, rögtön kész volt nekik segíteni. Kevébé ismert, de így volt ez 1956-ban is, amikor a magyarországi szabadságharcot és forradalmat a szovjetek vérbe fojtották és megtorlás következett. Ő a maga eszközeivel próbált valamit tenni. Nehrutól kapott lehetőséget egy személyes beszélgetésre – árulta el Szmodics-Tugya Beáta muzeológus. 

múzeum

1959-ben Kína megszállta Tibetet és a területről sokan, köztük a dalai láma is Indiába menekült. Brunner Erzsébet jó kapcsolatba került a vallási vezetővel, akiről portrét is festett. A művész nem volt buddhista vallású, de szívén viselte a tibetiek sorsát, ezért igyekezett támogatni őket.

- Ő sem volt gazdag és milliomos, hogy pénzzel segítsen, viszont a fiatal tibetieket, illetve főleg művészeket azzal tudta segíteni, hogy az Ashoka Hotelben lévő műtermében képezte, tanította őket. A tudását próbálta átadni, illetve így, hogy egy kitett adományládába kihelyezhették az adományaikat az ő kiállítására érkezők – tudtuk meg Szmodics-Tugya Beátától. 

A hónap műtárgya szeptember végéig, nyitvatartási időben látható a Thúry György Múzeumban. Brunner Erzsébet adománygyűjtő ládájáról hosszabb összeállítást láthatnak egy későbbi műsorunkban.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.