Hivatalosan is elkezdődött a zalai vadászidény

facebook megosztás

A Sohollári-völgyben tartották az idei zalai vadászati évadnyitót. A program részeként mintegy két tucat új vadász tette le az esküjét.

A Bak és Pölöske között fekvő völgyben először 1990-ben kezdődött a zalai vadászati évad, és azóta szinte mindig itt gyűlnek össze a szakma képviselői. A Hubertus-misét követően a szervezők közül beszédet mondott Hopp Tamás, a Zalai Gímszarvasért Alapítvány kuratóriumi elnöke is. A szakember Márai Sándort idézte, aki szerint „a vadász soha nem ölt csak a zsákmányért, mert mindig volt egy szertartás a vadászat körül”, szerinte annak, aki erre a pályára lép, ebben a szellemben kell cselekednie akkor, amikor a zalai gímszarvas szaporulata jelentősen megnövekedett.

vadászat

- Ez egyfajta látszat, hogy ölünk, de ez a vadászatnak a legkisebb része. Itt sokkal több minden másról van szó. Természetesen azt be kell látni, hogy ahogyan Faragó professzor is mondta, ne legyünk farizeusok, kell teríték is, ez azt jelenti, hogyha egy adott létszámot tartani szeretnénk az országban, hosszú távon és fenntartható módon, akkor a mindenkori szaporulatának megfelelő mennyiséget onnan ki kell venni, le kell lőni. Ez bármennyire nem hangzik szépen, ez így van – árulta el Hopp Tamás.

Az eskütételt követően Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rekor-emeritusa avatta fel az új hivatásos és sportvadászokat. A ceremónián több tucatnyian váltak a zalai vadásztársadalom tagjává, többségük számára a vadászat, a természet ismerete és szeretete már életformává vált, amit igyekeznek továbbadni.

- Egy szőlőhegyre költöztünk ki, ahol a szeptember közeledtével a bikák karnyújtásnyira vannak tőlünk. Hála Istennek, a gyermekeket ez nagyon lenyűgözi és inkább ezzel foglalkoznak, mint a telefonnal és a tv-vel. Én azt javaslom mindenkinek, aki teheti, hogy költözzön olyan helyre, kertes házba, falura vagy erdő közelébe és nem lesz probléma azzal, hogy a gyermekek nem foglalkoznak a természettel, mert ez lesz a mindennapjuk - fogalmazott Gazdik Nimród vadász. 

A ceremónián Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott vadászati felügyelője munkássága elismeréseként, vadászati kitüntetést vehetett át. A zalai évadnyitóval bőven foglalkozunk a Híradó után kezdődő magazinműsorunkban.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.